Een volledige productiviteitssuite met Synology DSM 6.0
Een volledige productiviteitssuite met Synology DSM 6.0

Een volledige productiviteitssuite met Synology DSM 6.0

Redactie Baaz

Elke organisatie waar veel met documenten en bestanden wordt gewerkt, heeft baat bij een nas (network attached storage), opslag binnen het bedrijfsnetwerk waar elke werknemer gebruik van kan maken. Maar een nas biedt zoveel meer: het kan je organisatie een ware productiviteitsboost geven. Wij gingen aan de slag met een nas van Synology, de DiskStation 216+, in combinatie met het besturingssysteem DiskStation Manager (DSM) 6.0.

In feite is een nas een computer en kun je er dus ook als zodanig mee werken. Synology is één van de bekendere leveranciers van nas-oplossingen. Met hun DiskStation-nassenlijn, die draaien op het eigen besturingssysteem DSM, laat Synology zien dat een nas een veelzijdig apparaat is, flexibel inzetbaar binnen elke denkbare situatie. Met DSM 6.0 wordt het systeem gebruiksvriendelijker dan ooit, waarbij de focus in het uiteindelijke product op de eindgebruiker ligt. Dit betekent dat zakelijke gebruikers met het systeem om kunnen gaan, ongeacht de aanwezige technische know-how. We lopen door enkele belangrijke features heen die jouw productiviteit een boost kunnen geven.

Jouw bestanden binnen handbereik

Wanneer je veel met bestanden werkt, wil je dat die veilig zijn, maar ook toegankelijk. In DSM vinden deze twee belangrijke aspecten elkaar in de gloednieuwe Cloud Station 4. Je installeert deze als app binnen DSM vanuit een overzichtelijke marketplace die Synology elke gebruiker aanbiedt. Vervolgens kun je al je bestanden op welk device dan ook syncen met je nas. Op mobiele devices installeer je de DS Cloud-app, op je desktop Cloud Station Drive. Vervolgens kun je altijd bij de bestanden op je nas. Tevens biedt Cloud Station Backup je de mogelijkheid om vanaf je desktop of laptop bestanden te backuppen naar je nas. Het werkt extreem gebruiksvriendelijk en intuïtief. Met name de initiële installatie is lekker simpel. Zo installeer je bijvoorbeeld de DS Cloud-app op je mobiele device het makkelijkst via je eigen netwerk. Ben je daarmee verbonden, dan vindt de app je nas vanzelf en hoef je verder niets in te stellen. Vanaf dan kun je altijd bij je eigen bestanden, mits je een netwerkverbinding hebt.

Samenwerken en delen van bestanden

Wil je jouw werk delen, dan biedt DSM 6.0 je deze optie via een pagina die je helemaal naar je eigen hand kunt zetten. Een handige feature wanneer je bijvoorbeeld samenwerkt aan projecten. Het instellen van een eigen achtergrond geeft de pagina een professionele uitstraling, mocht je dit voor je klanten willen gebruiken. Overigens is het ook mogelijk voor anderen om jou bestanden te sturen zonder dat ze hiervoor aangemeld hoeven te zijn in DSM. Je maakt simpelweg een bestandsaanvraag aan waar je een verloopdatum aan hangt. Desgewenst kun je aan de aanvraag ook een wachtwoord hangen, zodat je weet dat het bestand van een vertrouwd contact komt.

Productiviteit

Naast veel opties voor het delen van bestanden, biedt Synology je een volledige suite aan productiviteitsapps. Synology SpreadSheet installeer je als package, waarna je niets meer nodig hebt dan je nas en een webbrowser. Kun je met Excel werken, dan kun je ook met SpreadSheet werken. Ook NoteStation is bijzonder handig, want je hebt notities en presentaties in één handig pakket bij de hand. Deze kun je ook als app in de Chromebrowser installeren, waarna je verder kunt werken, ook als je niet verbonden bent met het bedrijfsnetwerk.


DSM 6.0, getest op de DiskStation 216+

Wat nassen betreft heeft Synology altijd aandacht besteed aan de behuizing. Dat zit bij DiskStation 216+ ook helemaal goed. De behuizing is mooi slank, ondanks de ruimte voor twee schijven. Aan beide zijkanten is het Synology-logo netjes gestanst. Aan de voorkant vind je led-indicatoren voor de status (waarvan trouwens de felheid aan te passen is, leuke geste), de netwerkverbinding en aanwezigheid en activiteit van beide drive bays. Aan de voorkant tref je ook de magnetische sluiting aan waarachter beide bays schuilgaan. Verder bevindt zich een usb 3.0-poort aan de voorkant. Aan de achterkant zitten een 1GbE lan-poort, twee usb 2.0-poorten en een eSatapoort.

De naam zegt het al, de DiskStation 216+ behoort tot de plusserie van Synology, een serie die gericht is op de lange termijn. Dat betekent dus dat de benodigde schaalbaarheid aanwezig is als de behoefte naar meer opslag groeit. Bovendien gaat het apparaat lang mee vanwege het robuuste ontwerp en lange ondersteuning aan de softwarekant vanuit Synology.

In het kort

  • Robuuste behuizing
  • Makkelijk en snel te installeren
  • Interessant voor zakelijke gebruikers
  • 4K-ondersteuning
Ga voor meer informatie naar www.synology.com.
 
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie