Private cloud? Zo gepiept!

Private cloud? Zo gepiept!

Redactie Baaz
Voorafgaand aan de crisis kwam het thuiswerkbeleid grotendeels voor in de vocabulaire van grootbedrijven en strategen. Vandaag de dag staat thuiswerk bij iedereen centraal. Voor de voorziening van thuiswerkers ben je afhankelijk van technologie. Van ICT’ers wordt een mengelmoes van infrastructuur en applicaties verwacht. Vandaar gaat Synology veel verder dan de ontwikkeling van NAS-hardware, en richt het zich op een totaalontzorging van de online werkplek.
Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in de tweede Baaz-magazine van 2020, als onderdeel van de ‘Powered by WINMAG Pro’-katern. Alle artikelen in deze katern, waaronder dit artikel, zijn in samenwerking met de redactie van WINMAG Pro geproduceerd. Hieraan inherent is een inhoud die zich nadrukkelijk leent voor IT-professionals en providers.

Op het moment van schrijven draaien miljoenen Synology NAS-units op volle toeren om het gedecentraliseerde bedrijfsleven te ondersteunen.

Kostenefficiënte cloudmogelijkheden zijn belangrijker dan ooit, aangezien cloudtechnologie zich bijzonder goed leent voor de werkwijze die door overheden opgedragen is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Enerzijds biedt Synology alle storagehardware die benodigd is om op eigen benen een private cloud op te bouwen. Anderzijds ontwikkelt Synology de benodigde software voor een efficiënte werkwijze in deze cloud.

Besturingssysteem DiskStation Manager (DSM) stelt werknemers in staat om bestanden te bewaren, delen en synchroniseren. Bestanden kunnen veiliggesteld worden via de meerdere gratis backupoplossingen die DSM kent.

Na een VPN op de NAS te hosten hebben medewerkers overal en altijd toegang. Het toebedelen van rechten, prioriteren van gebruikers en segmenteren van verkeer is bijzonder snel gedaan. Tel hier het feit bij op dat DSM tientallen bedrijfsapplicaties bevat, en je eindigt bij een mogelijkheid om razendsnel in een infrastructuur voor samenwerking, netwerk, veiligheid en opslag te voorzien.

Synology Drive

Public clouds zijn niet voor iedereen weggelegd. Sommige data is zo gevoelig of waardevol, dat het te riskant is om deze elders op te slaan. Synology Drive, onderdeel van DSM, biedt een interface voor de benadering van de data die op Synology NAS-units is opgeslagen. Beheer wordt vereenvoudigd en medewerkers hebben toegang via browsers, mobiele apps of desktopapps.

Synology Drive integreert naadloos met Windows AD, Azure AD en LDA. Daarmee gaat Synology Drive op in de directories van de PC’s van thuiswerkers, wat samenwerken een stuk eenvoudiger maakt. Dergelijke functionaliteit was veelal voor gebruikers van public cloud-oplossingen weggelegd, dus vult Synology met Drive een gat in de on-premise-markt.

Synology Office

Ook softwarekosten kunnen leidend zijn bij de keuze tussen private cloud- en public cloud-gebruik. Ruim twee jaar terug introduceerde Synology ‘Office’, bestaand uit ‘Document’, ‘Spreadsheet’ en ‘Slides’. Wat functionaliteit betreft, lieten de 1.0-versies van de gratis software voor tekst-, data- en presentatieslide-verwerking te wensen over. Nu, aangekomen bij 3.0, komt Synology indrukwekkend dicht in de buurt van welbekende Microsoft- of Google-applicaties.

Het grootste voordeel van ‘Office’ is het feit dat de software meegeleverd wordt met Synology Drive, en Synology Drive meegeleverd wordt met elke Synology NAS. Je betaalt dus geen cent extra. Als organisatie kom je niet vast te zitten aan de peperdure licentiekosten van grote alternatieven. Bovendien zijn alle bestandstypen die door Microsoft en Google gebruikt worden te openen. Na het maken van een ‘Office’-bestand of het openen van een extern bestand, is dit direct met collega’s te delen en samen realtime te bewerken.

Communicatie

MailPlus, Synology’s mailoplossing, is simpel. In vergelijking met populaire toepassingen als Outlook, is simpliciteit juist een kracht. Gebruikers kunnen mail bereiken met de browser, iOS- of Android-device. De snelheid waarmee je op MailPlus gedeeltelijke inboxes aanmaakt is uniek. Eén inbox voor meerdere teamleden is in een handomdraai opgezet, wat samenwerking en bereikbaarheid bevordert.

Synology Chat

bevindt zich in alle bovengenoemde applicaties en maakt het mogelijk om al bewerkend te communiceren. Op basis van notificaties licht je collega’s in. Zo weten zij precies met welk document je bezig bent. Berichten worden versleuteld en bewaard op locaties die niet toegankelijk zijn voor administrators, wat - ook in het geval van een breach - veiligheid waarborgt.

Tot slot

Synology domineerde jarenlang als eerste keuze voor lokale storage. Nu beweegt de ontwikkelaar succesvol mee met de workflowvoordelen van public clouddiensten. Het assortiment stelt je inmiddels in staat om met relatief gemak een zeer werkbare private cloud op te tuigen.

Kostenefficiënte opslag staat nog altijd centraal. De bovengenoemde software wordt met bijna elk NAS-model meegeleverd. Voor MKB’ers die nu of in de nabije toekomst willen moderniseren, raden we de DS918+ of DS1618+ aan.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie