Door slechte audio moeten onze hersenen 35% harder werken om informatie te interpreteren, blijkt uit EPOS-onderzoek

Door slechte audio moeten onze hersenen 35% harder werken om informatie te interpreteren, blijkt uit EPOS-onderzoek

Redactie Baaz
Slechte geluidskwaliteit is niet alleen vervelend: het doet onze hersenen ook veel harder werken om informatie te verwerken.

Dat blijkt uit een onderzoek het audio- en videomerk EPOS heeft laten uitvoeren naar de impact van slechte geluidskwaliteit op de productiviteit van telewerkers. EPOS ontdekte ook dat de hersenen aanzienlijke inspanningen moeten verrichten om digitale audio te verwerken in vergelijking met geluiden in een fysieke omgeving.

Voor dit onderzoek voerden de proefpersonen luistertaken uit met en zonder passieve demping van EPOS-headsets. De onderzoekers concludeerden dat de passieve ruisonderdrukkingsprestaties van de headsets leidden tot een minder ingespannen luisteren, een betere herinnering en een hogere woordherkenning, waarbij het geheugen van de proefpersonen circa tien procent beter functioneert.1

Een lawaaierige achtergrond maakt het moeilijk om de informatie die we ontvangen te interpreteren en te begrijpen. Onze hersenen reageren veel langzamer op het binnenkomend geluid, want ze kunnen moeilijk omgaan met verschillende stimulansen. Wanneer bijvoorbeeld een conference call wordt bemoeilijkt door audio-problemen, zoals achtergrondgeluiden en interferentie, moeten onze hersenen tot 35% harder werken om ons te kunnen concentreren op de belangrijkste geluidsbron.

Impact van ongewenste achtergrondgeluiden op de hersenen verminderen 

Tijdens de COVID-19-pandemie werd heel wat onderzoek verricht naar de langdurige cognitieve gevolgen van de wereldwijde gezondheidscrisis en naar de invloed van lockdowns en andere maatschappelijke verschuivingen op de geestelijke gezondheid. Er werd echter weinig onderzoek gedaan naar de impact van de voornamelijk digitale oplossingen die bedrijven toen overal in recordtempo invoerden. Geluid heeft bijvoorbeeld een aanzienlijke invloed op de cognitieve functie, omdat het oor slechts een middel voor de hersenen is dat een reeks elektronische zenuwsignalen waarneemt en vertaalt. Met andere woorden: luisteren doen we vooral met onze hersenen.

Door audiotechnologieën te testen en cognitieve inspanningen te meten, is het mogelijk oplossingen te ontwikkelen die de impact van ongewenste achtergrondgeluiden op de hersenen verminderen. EPOS kan bijvoorbeeld bewijzen dat het dempen van specifieke frequenties van storende geluiden effectief leidt tot minder luistermoeheid tijdens een langdurige virtuele vergadering.

Vermoeidheid en ontevredenheid onder werknemers aanpakken

EPOS heeft op basis hiervan unieke algoritmen en akoestische technologieën ontwikkeld om de ideale en meest natuurlijke omstandigheden te repliceren voor de hersenen van een gebruiker die geluiden moet interpreteren. Deze technologieën vallen onder het overkoepelende begrip EPOS BrainAdapt. Producten die zijn gebaseerd op deze technologie, zoals de ADAPT 660 en ADAPT 660 AMC-headsets, bieden minder cognitieve belasting en dus verbeterde herinnering.

"Bedrijven investeerden enorm in technologieën om hun personeel te ondersteunen tijdens lockdowns,” zegt Torben Christiansen, Technologiedirecteur bij EPOS. “Dat was noodzakelijk vanwege de rechtstreekse bedreiging van de bedrijfscontinuïteit. Nu worden langzaam de langetermijneffecten van telewerken op de productiviteit en het welzijn van onze werknemers zichtbaar. Een slechtere concentratie en verminderde productiviteit hebben een directe impact op de bedrijfsoutput, maar het meest verraderlijke en cumulatieve effect vormt de toegenomen vermoeidheid en ontevredenheid onder werknemers.

Dit kan op zijn beurt leiden tot burn-out en personeelsverloop. Werkgevers moeten deze nieuwe uitdagingen met dezelfde ijver aangaan als in 2020. Ze moeten investeren in nieuwe oplossingen om het welzijn, de tevredenheid en de productiviteit van hun werknemers te ondersteunen."

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie