Dit was 2021 op Twitter

Dit was 2021 op Twitter

Redactie Baaz

Het einde van het jaar is weer in zicht en daarom blikken we graag terug op 2021. We konden voor het eerst in lange tijd weer schaatsen op natuurijs, Nederland hostte het Eurovisie Songfestival in Rotterdam en werden zware tijden verzacht door hartverwarmende steunbetuigingen. Zo werden er massaal Tweets gedeeld onder #schaatsenopnatuurijs, #olympischespelen en had iedereen #ZiekVeelLiefdeVoorRuud. Traditiegetrouw brachten we op basis van de meest gebruikte hashtags, populairste tweets en opvallende gesprekken het afgelopen jaar in kaart. 

Wat de aandacht van Nederland verdiende

Ieder jaar heb je een aantal Tweets die opvallend veel aandacht krijgen.  Onderstaand de meest populaire Tweets van 2021. 

Royce de Vries 

Tijdens moeilijke momenten staat twitterend Nederland voor je klaar. Het bericht dat de familie De Vries hoopte nooit te hoeven delen werd afgelopen juli werkelijkheid met het overlijden van Peter R. de Vries. Wanneer woorden tekort schoten, reageerden de Nederlandse Twitteraars massaal met ongeloof, liefde en steun op het bericht van Royce de Vries. 

Twitter, hoogtepunten

Rivaliteit ten top 

Sinds Max Verstappen deelneemt aan de Formule 1 gaat de populariteit van de sport door het dak. De spanning is dit seizoen om te snijden en kan het zomaar zijn dat Max eindelijk Lewis Hamilton weet te onttronen. Zijn gedurfde en soms buitensporige rijstijl, competentie en rivaliteit met Lewis zorgt voor veel spektakel op en naast de baan – en op Twitter, waar fans en experts elkaar weten te vinden.

Twitter, hoogtepunten

Nederlandse atletiek historie op de Olympische Spelen 

Ze was niet te missen, fe-no-me-naal goed afgelopen zomer op de Olympische Spelen. We hebben het natuurlijk over Sifan Hassan! Gregory Sedoc kon zijn enthousiasme dan ook niet bedwingen toen zewederom goud won en juichte de NOS studio goed bij elkaar!

Twitter, hoogtepunten
Twitter, hoogtepunten

Solidariteit biedt hoop 

Ook voor de hulpverleners van ons land lieten de Nederlandse Twitteraars hun blauwe harten sneller kloppen en de hulpverleners konden rekenen om hartverwarmende comments en een flinke dosis aan likes. The Twitter Community has their back!

Twitter, hoogtepunten

#ZiekVeelLiefdeVoorRuud

Dat Twitter een community vol liefde is, werd afgelopen september weer bewezen toen #ZiekVeelLiefdeVoorRuud menig tijdlijn domineerde. Ruud ten Wolde was een jonge, veelbelovende, journalist bij RTL die vocht tegen kanker. Tijdens zijn gevecht schreef hij zijn boek Ziek Gelukkig, dat kort na zijn overlijden werd gepubliceerd. Impact maakte Ruud zeker, zijn boek stond namelijk lange tijd om nummer 1 in de bestsellerslijst! 

Twitter, hoogtepunten

De mooiste gesprekken op het platform 

We gaan weer richting het winterse weer… Afgelopen februari stonden we met z’n allen sinds lange tijd weer op natuurijs, en geschaatst werd er! Met een koek en zopie opwarmen na een heerlijk rondje op de ijzers. Dit is hoe we Nederland het liefste zien in de winter.

Twitter, hoogtepunten

Guus heeft in de tussentijd ander leuk nieuws: hij is maar liefst 79 jaar geworden en ontvangt van mensen uit heel het land (en verder) de gezelligste felicitaties.

Twitter, hoogtepunten

Iedereen herkent de zenuwen die door je lichaam gieren wanneer je een sollicitatiegesprek hebt. Bram voelde aan wat zijn sollicitant nodig had, wat resulteerde in een win-win situatie. 

Twitter, hoogtepunten

Afgelopen 4 mei, tijdens de Dodenherdenking, hield André van Duin een indrukwekkende toespraak. Collega Jochem Myjer was diep onder de indruk, en dit mocht Twitterend Nederland ook zeker weten.

Twitter, hoogtepunten

Rotterdam werd afgelopen mei omgetoverd tot een Eurovisie paradijs. Maus dwaalde met zijn gedachten alvast af naar het EK 2020… 

Twitter, hoogtepunten

Hoewel deze Twitteraar tijdens de rust van Nederland - Oekraïne afgeleid werd door heel iets anders… 

Twitter, hoogtepunten

Twitter voor iedereen 

We kunnen er langzamerhand écht niet meer omheen: crypto. Het is een ongekend populair onderwerp op Twitter. Het is dan ook niet gek dat drie van de vijf meest gebruikte hashtags in Nederland #bitcoin, #crypto en #nft waren. Twitter is de plek waar gelijkgestemden elkaar vinden voor advies, een goed gesprek en nieuws. 

Dat #covid19 en varianten daarop ook dit jaar weer hoog eindigen, behoeft geen verdere uitleg. En de klassieker #vacature? Die is ook dit jaar gewoon in de top te vinden. Dit is de volledige lijst van  tien meest gebruikte hashtags door Nederlanders:

 • #bitcoin
 • #nft
 • #crypto
 • #covid19
 • #vacature
 • #safemoon
 • #dont_fight_the_feeling
 • #avondklok
 • #corona
 • #coronamaatregelen

Meest gebruikte emoji’s

Wanneer woorden tekort schieten, helpen emoji’s om de boodschap over te brengen of emoties te uiten.. Dit zijn de meest gebruikte emoji’s van 2021 in Nederland. 

 • ?
 • ?
 • ?
 • ?
 • ?
 • ?
 • ?
 • ?
 • ?
 • ??

Twitter is de plek waar ook het afgelopen jaar wederom veel gesprekken zijn gevoerd. Met bekenden, maar ook onbekenden. We zochten elkaar op, vonden elkaar (terug) en konden rekenen op elkaar.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie