Dit jaar een aanzienlijke stijging van de huizenprijzen

Dit jaar een aanzienlijke stijging van de huizenprijzen

Redactie Baaz

Vanwege toenemende lonen en de schaarste op de woningmarkt zullen de prijzen van koopwoningen aanzienlijk stijgen. Lagere rentetarieven zullen ook bijdragen aan de stijging van de huizenprijzen. De stijging kan dit jaar variëren van 5 tot 8 procent, aldus ING Onderzoek.
 

Terug naar een stijging

Sinds juni zijn de huizenprijzen gestegen, na een jaar van prijsdalingen, meldt Sander Burgers, Econoom Nederlandse woningmarkt bij ING Onderzoek. Hij baseert zich op gegevens van het CBS.

Zo bedroeg de prijsverandering afgelopen januari ten opzichte van een maand eerder +0,6 procent (seizoensgecorrigeerd). Deze stijging volgt op eerdere stijgingen van +0,8 procent in december en +0,7 procent in november, aldus Burgers.

Invloed van hogere lonen en verminderd aanbod

De stijging wordt onder andere veroorzaakt door hogere lonen. Het CBS berekende dat de cao-lonen in 2023 gemiddeld 6,1 procent hoger lagen dan in 2022, bijna een verdubbeling ten opzichte van de 3,2 procent stijging een jaar eerder. Hierdoor kunnen kopers een hogere hypotheek krijgen en dus meer betalen voor een woning.

Een andere factor die bijdraagt aan de stijging is de schaarste op de woningmarkt. De NVM constateerde dat het aanbod daalde en woningen die te koop stonden steeds sneller werden verkocht voor hogere prijzen.

Verwachtingen en trends voor de toekomst

Bovendien zijn de rentetarieven gedaald en wordt verwacht dat ze verder zullen dalen, aldus ING Onderzoek.

Aan de andere kant verwacht ING Onderzoek dat beleggers minder actief zullen zijn en per saldo hun woningen zullen verkopen. ING Onderzoek baseert zich hiervoor op gegevens van het Kadaster. Deze trend zal naar verwachting ook in 2024 voortduren, aldus Burgers.

Dit komt onder meer door de regulering van de middenhuur. "Dit zet het verwachte rendement van huurwoningen onder druk en vermindert daarmee de aantrekkelijkheid van het aanhouden van woningen," zegt Burgers.

Burgers neemt echter wel een voorbehoud bij deze verwachtingen, omdat de onzekerheid rondom huizenprijzen volgens hem groot is.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie