Dit is wat je moet weten over eigenrisicodrager WW

Dit is wat je moet weten over eigenrisicodrager WW

Redactie Baaz

In dit artikel bekijken we wat eigenrisicodrager WW is, wat de voor- en nadelen zijn, welke rol het UWV hierin speelt, en andere belangrijke dingen omtrent dit onderwerp voor ondernemers met personeel.

Wat betekent eigenrisicodrager voor de WW?

Laten we beginnen met wat het begrip eigenrisicodrager WW precies inhoudt, waarbij WW staat voor Werkloosheidswet. Als je als bedrijf eigenrisicodrager WW bent, betekent dit dat je zelf het risico draagt voor de WW uitkering van je werknemer(s). Als het erop aankomt, dien je deze uitkering dus als werkgever te betalen. 

De werknemer in kwestie ontvangt de WW uitkering echter niet direct van jou (zoals bij een salaris wel het geval is), maar via het UWV. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) maakt de uitkering namelijk over aan de werknemer, waar jij als bedrijf vervolgens een factuur van ontvangt. Zolang een werknemer de werkloosheidsuitkering ontvangt, krijg je hier als ondernemer maandelijks een factuur voor.

De meeste ondernemers hebben de keuze om wel of geen eigenrisicodrager WW te zijn, maar dit geldt niet voor alle sectoren. Werkgevers in de overheids- en onderwijssectoren zijn namelijk verplicht eigenrisicodrager WW, en hebben dus geen keuze. Als je wel de keuze hebt, is het verstandig om de voor-en nadelen te kennen. 

Voor- en nadelen van eigenrisicodrager WW

Net zoals vrijwel alles, heeft het zijn van eigenrisicodrager WW voor- en nadelen. Het grootste voordeel is uiteraard dat je geen maandelijkse kosten hebt, zolang je natuurlijk geen WW uitkering(en) hoeft te betalen.

Waarmee we eigenlijk meteen bij het grootste nadeel zijn aangekomen. Want als een (ex)werknemer wel een WW uitkering ontvangt, dan ben je als bedrijf dus volledig verantwoordelijk voor de kosten. Zolang de (ex)werknemer in kwestie een uitkering krijgt, wat er tevens meerdere kunnen zijn.

 

 

Volledige ontzorging

Als je eigenrisicodrager WW bent, betekent dit overigens niet dat alle verantwoordelijkheden bij jou hoeven te liggen. Je kunt er namelijk voor kiezen om een actieve ondersteuning en begeleiding in te schakelen. WW uitvoering zorgt namelijk voor het uitbetalen van WW uitkeringen aan ex-werknemers en de re-integratie naar passend nieuw werk.

Daarnaast ontvang je hulp om ervoor te zorgen dat je aan alle WW-verplichtingen voldoet. Zo weet je zeker dat het WW-reglement van je bedrijf aansluit op de geldende wet- en regelgeving, en of een nieuwe uitkering correct is uitgerekend. 

Deze deskundige tussenpartij begeleidt de (ex)werknemer ook actief, zodat er zo snel mogelijk passend nieuw werk kan worden gevonden. Denk aan het maken van een plan van aanpak, sollicitatietraining, jobcoaching en eventueel zelfs herscholing. Want het is belangrijk voor de gezondheid van een ondernemer die eigenrisicodrager WW is, dat je ex-werknemer zo snel mogelijk weer aan de slag gaat en de uitkering stop wordt gezet. Deze derde partij zal de ex-werknemer er onder meer aan herinneren dat er een re-integratieplicht geldt.

WGA-uitvoering

Net als voor de WW, is het ook mogelijk om voor een WGA-uitvoering te kiezen. Dit komt in feite op hetzelfde neer, waarbij een specialistische partij je helpt de kosten te beheren, via een effectieve re-integratie. In dit geval gaat het dan uiteraard om de uitkering Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie