Water drinken is een must

Hitteplan: vier tips tegen warmte op de werkvloer

Redactie Baaz
De zomer laat zich met een reeks smoorhete dagen al nadrukkelijk zien. Prima voor in het weekend of in de avonduren, maar tijdens kantoortijden is het doorgaans allesbehalve een pretje. Weg concentratie en productiviteit. Baaz geeft vier tips hoe jij en je werknemers zich toch een beetje door de warmte heen kunnen slaan.

1. Drink water

Een cliché, maar wel waar: met hitte is het enorm van belang om veel water te drinken. Dit gaat namelijk uitdroging tegen en zorgt ervoor dat het lichaam afkoelt. Probeer in ieder geval tussen de 1.5 à 2 liter per dag te drinken. Vergeet je dit vaak? Er zijn apps die je erop kunnen attenderen. Wat betreft je personeel kun je het natuurlijk lastig persoonlijk naar binnen genieten, maar aanmoediging kan al flink helpen.

2. Let op kleding

We begrijpen best dat het niet in elke branche mogelijk is in een korte broek rond te lopen. Maar als het even kan: doen. Desnoods pas je de dresscode alleen tijdens serieuze warmte even aan. Gaat dit echt ten koste van de representativiteit, laat luchtige kleding in lichte kleuren de klok slaan.

3. Overweeg andere werktijden

Een zogeheten tropenrooster kan de oplossing zijn. Vaak houdt dat in dat iedereen (veel) eerder present is op de werkvloer en dus ook eerder stopt, zodat er niet wordt gewerkt op de warmste uren. Kan dat niet? Een strakke planning biedt uitkomst. Het is 's ochtends minder warm, dus kun je beter met lastigere klusjes dealen. 

4. Maak het zo koel mogelijk

Het is aan jou om ervoor te zorgen dat het zo koel mogelijk is op kantoor. Dus: ontferm je over een goed werkende airco en zonwering. Een paar ouderwetse ventilatoren doen de rest. Maar vergeet ook natuurlijke ventilatie niet door af en toe de ramen en deuren open te zetten (alleen niet als het te heet buiten is, dat heeft een averechts affect!).  

De Arbowet heeft bepaalde voorschriften omtrent warmte. Vuistregel is dat het nooit nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Hoe het precies zit, lees je hier

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie