1 op de 4 Nederlanders vreest kritiek bij initiatief op de werkvloer

1 op de 4 Nederlanders vreest kritiek bij initiatief op de werkvloer

Redactie Baaz

Durf jij fouten te maken op het werk? En zeg je wel eens ‘nee’ tegen collega’s? Dit kan lastig zijn, waarbij prestatiedruk en sociale verwachtingen ongetwijfeld een rol spelen. Toch blijkt uit onderzoek van Holaspirit* dat 81 procent van de Nederlanders niet bang is om fouten te maken op het werk vanwege de reactie van collega’s. Aan de andere kant vindt één op de vier initiatief nemen op de werkvloer minder makkelijk, uit angst voor kritiek.

Gender- en generatiekloof

Waar het overgrote deel van de Nederlanders niet huiverig is om fouten te maken op de werkvloer, hebben vrouwen en jongeren hier meer moeite mee. Zo geeft een kwart van de vrouwen (24%) aan bang te zijn om fouten te maken, ten opzichte van slechts 15 procent van de mannen. Ook is 30 procent van de jongere werknemers (18-34 jaar) bezorgd om een flater te slaan, ten opzichte van 11 procent van hun 55-plus collega’s. Dit kan te maken hebben met stereotypering en ongelijkheid op de werkvloer.

Zonder fouten, geen groei

Werknemers durven sneller ideeën te delen wanneer ze zich veilig voelen op hun werkplek. Bijna driekwart (74%) voelt zich vrij om initiatief te nemen op het werk zonder angst om beoordeeld te worden of kritiek te ontvangen. Dit geldt echter niet voor iedereen; bij 26 procent ontbreekt dit gevoel van vrijheid.   

“Het is goed om te merken dat mensen in Nederland over het algemeen lekker in hun vel zitten op werk. Er liggen wel nog kansen voor werkgevers om beter rekening te houden met verschillende groepen mensen en individuele behoeften. Het is belangrijk dat werknemers zich vrij voelen om hun ideeën te delen, waarbij zij feedback als constructief beschouwen, niet als falen. Het doel is om een werkomgeving te creëren waarin bijsturen normaal is, een onderdeel van het leerproces”, aldus Juliette Laoul, HR-directeur bij Holaspirit. 

Teamdynamiek verbeteren

Psychologische veiligheid speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van initiatief en het verminderen van angst op de werkvloer. Juliette deelt vijf tips om dit te bevorderen: 

1. Stimuleer open communicatie: creëer een omgeving waarin medewerkers zich vrij voelen om hun mening te delen, zelfs als deze afwijkt van de heersende opvattingen op de werkvloer. 

2. Accepteer diversiteit: zorg ervoor dat medewerkers het gevoel hebben dat ze worden gewaardeerd om wie ze zijn. Moedig uiteenlopende standpunten aan en omarm verschillen.

3. Stimuleer zelfvertrouwen: geef medewerkers ruimte om zelf beslissingen te nemen over hun werkzaamheden, zoals het bepalen van prioriteiten. Het aanmoedigen van een persoonlijke aanpak leidt tot meer zelfvertrouwen. 

4. Laat mensen leren van fouten: in een omgeving waar leren van fouten wordt gewaardeerd, voelen medewerkers zich veiliger om nieuwe ideeën te delen. Als ze weten dat ‘falen’ geen negatieve consequenties heeft, maar eerder kansen biedt voor groei, werkt dat motiverend.

5. Verken creativiteit: creativiteit verkennen betekent het aanmoedigen van out-of-the-box denken. Medewerkers zullen daardoor eerder initiatief nemen om hun gedachten te delen, zelfs als niet elk idee wordt geïmplementeerd.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie