Gastcolumn: Selecteren zonder vooroordelen loont

Redactie Baaz
Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin. Mijn ouders waren een bijzonder stel. Mijn moeder het rekenwonder die bij iedere beslissing een kosten-batenanalyse bij de hand had en altijd ging voor winst en herinvesteren.

Spaanse werknemer

Zo vergeet ik nooit de discussie tussen mijn ouders over een dorpsgenoot van Spaanse afkomst die in het bedrijf van mijn ouders werkte. Sommige medewerkers probeerden mijn moeder te overtuigen dat ze niet de meest geschikte collega was. En, eerlijk is eerlijk, mijn moeder stoorde zich aan haar gebrekkige Nederlands en haar eetgewoonten. Mijn vader vond dat allemaal niet relevant voor haar functie. Hij keek naar de vorderingen die zij maakte in taal en productie. Zo overtuigde hij mijn moeder haar te behouden.

De kinderen van deze werknemer zijn mijn ouders nog steeds dankbaar. Door hen integreerde hun moeder en was er meer geld voor hun toekomst. Maar er gebeurde nog iets moois. De loyaliteit van deze werknemer was zo groot dat ze zich extra inzette wat weer een heel nieuw netwerk aan klanten opleverde.

New York

Ondertussen wilde ik de wereld zien. Ik verliet het dorp waar ik ben opgegroeid en ging naar New York. Daar merkte ik ook zelf wat inburgeren betekent. Meestal was dat positief, maar zelfs in de wereldstad der wereldsteden ontmoette ik mensen die mij niet mochten omdat ik er niet was geboren en getogen.

Inmiddels leef ik al meer dan 30 jaar in een redelijk gemengde vrienden- en familiekring. Ik zie nog weinig verschillen in huidskleur. Ik zie mensen met talenten en kansen. Ik zie wat mensen gemeen hebben. Dat is geen vanzelfsprekendheid. Onze hersenen werken zo dat ze het bekende vertrouwen en het onbekende wantrouwen. Dat wantrouwen voelde ik ook in mijn rol als manager bij verschillende organisaties. Ik moest bijvoorbeeld knokken om een aantal jonge meiden met een hoofddoek een stageplek op het secretariaat te geven. En te laten houden. Want al had ik altijd teamleden en klanten die me steunden, er waren ook altijd mensen die hen eruit wilden.

Een muur waar ik opnieuw doorheen moest toen ik ook meer verscheidenheid wilde in hogere functies. Het heeft me bloed-zweet en tranen gekost dat voor elkaar te krijgen maar elke keer dat het lukte werd de organisatie er beter van.

Nederland Vooroordeelvrij

De kans op een baan is de kans op een toekomst, op verbinding. In Nederland tonen wij al jaren aan dat die kans er niet is voor iedereen. Laten we stoppen met uitsluiten op leeftijd, huidskleur, geloof of wat dan ook. De wereld, de economie wordt er beter van als we iedereen kansen geven. Dat willen we bereiken met 'Selecteren zonder vooroordelen'. Een training die werkgevers leert te kijken naar de talenten die iemand heeft in plaats van in welk hokje iemand past. Daar pluk je als onderneming de vruchten van. Precies zoals mijn ouders de vruchten plukten van de loyale Spaanse werknemer.

Heeft u als ondernemer een soortgelijke positieve ervaring? Deel deze dan op www.nederlandvooroordeelvrij.nl.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie