Gastcolumn: Betere akoestiek, betere prestatie!
Gastcolumn: Betere akoestiek, betere prestatie!

Gastcolumn: Betere akoestiek, betere prestatie!

Redactie Baaz

Als ondernemer wil je altijd het beste uit jezelf en je personeel halen. Zoveel mogelijk rendement halen uit je tijd, middelen en energie is een proces dat geen einde kent.

Hoe je presteert ligt aan heel veel factoren en kan soms al door enkele kleine aanpassingen worden beïnvloed. Een extra kopje koffie en op tijd pauzeren, duidelijke afspraken en efficiënt/effectief ruimtegebruik zijn enkele voorbeelden die de prestatie op de werkvloer kunnen verbeteren. Akoestiek is echter een van de grotere factoren die je prestatie beïnvloedt en die door veel, met name kleine ondernemingen, wordt onderschat.

Hoezo akoestiek?

Wij merken dat grote bedrijven en overheidsinstanties zich veelal bezig houden met akoestiek op de werkplek. Zij zijn zich bewust van het feit dat een slechte akoestiek de prestatie nadelig beïnvloedt. Een slechte akoestiek wordt zelfs als storendste factor op kantoor ervaren. De akoestiek kan op twee manieren de prestatie beïnvloeden. In grote open ruimten is vaak sprake van galm, ronddwalend geluid dat wordt weerkaatst in de ruimte. Deze galm wordt als storend ervaren en kan zelfs gehoorschade en stress veroorzaken. In een ruimte met galm word je snel afgeleid en is het moeilijk om te concentreren. Om boven de galm uit te komen, ga je al snel harder praten, wat het hinderlijke effect alleen maar versterkt. Een andere manier waarop de akoestiek de prestatie beïnvloedt, is het directe geluid dat vanuit een bron afkomstig is. Deze bron kan een bellende collega zijn, het geluid van een printer of lawaai van buitenaf. Doordat je je concentratie verdeelt op het werk en het geluid, kan dit de prestatie ook beïnvloeden.

Wat kun jij doen?

Of je nou zzp’er bent of een mkb’er, als je last hebt van een slechte akoestiek, doe er dan wat aan. Een slechte akoestiek is vaak helemaal niet moeilijk om op te lossen en kan al met kleine aanpassingen enorm verbeterd worden. Het draait allemaal om het absorberen van geluid. Heb je last van galm in een ruimte, zorg er dan voor dat er zachte en open materialen in de ruimte worden aangebracht. Hierbij kan gedacht worden aan gordijnen, vloerbedekking of kussens. Is dit niet afdoende, dan kan aan aanvullende akoestische oplossingen gedacht worden. Let bij het aanschaffen van akoestische oplossingen wel op de ‘akoestische waarden’ van een product. Een houten plank met een stoffering kan wel goedkoop zijn, maar zal nauwelijks effect hebben. Laat je dus goed informeren door een expert. Voor vragen of advies zijn wij altijd kosteloos bereikbaar.

Tip: Investeren in een betere prestatie/concentratie betaalt zich terug!

Nyink

De komende maanden volgen we de enthousiaste jonge ondernemers Peter Nijhuis (1990) en Erik Weenink (1991) op de voet. Erik zal ons door middel van een maandelijkse column op de hoogte houden van de ontwikkelingen binnen hun bedrijf Nyink.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie