Gastcolumn: Vier jaar ondernemerschap
Gastcolumn: Vier jaar ondernemerschap

Gastcolumn: Vier jaar ondernemerschap

Redactie Baaz

Steeds meer mensen beginnen op jonge leeftijd hun eigen bedrijf. Dit begint vaak als kleine startup, maar kan al snel uitgroeien tot een midden- en kleinbedrijf met personeel. Ook wij zijn vier jaar geleden, op 11-11-2011, begonnen met ons bedrijf Nyink. Lees in deze column hoe deze beginperiode gegaan is en hoe we ons bedrijf hebben opgebouwd tot wat het nu is.

Het begin

Elk begin is moeilijk en begint vaak met een goed idee, maar dan? Het idee van ons bedrijf is begonnen vanuit een studentenbedrijf op de HAN. Nadat we een 'spiekscherm' voor digitale toetsing hadden bedacht en enkele scholen hadden ingericht kwamen we op het idee om hier ons bedrijf mee te starten. Vol enthousiasme zijn we begonnen. We merkten al snel dat alles in het begin langzamer gaat dan je wilt en er meer bij komt kijken dan waar je eigenlijk mee bezig wil zijn, namelijk het verkopen van je product/dienst.

Als startend bedrijf zonder kapitaal, ervaring en tijd duurt het lang voordat je een goede basis hebt neergezet. Peter en ik waren beide aan het afstuderen en waren niet van plan om te beginnen met een lening bij de bank. Noem het Achterhoekse nuchterheid, maar volgens ons is het goed om uit te geven wat je verdiend hebt en niet andersom. Als startende en onervaren ondernemer maak je fouten. Zolang je klein bent zonder geleend geld is dit geen probleem. Het eerste jaar zijn we voornamelijk bezig geweest met het opstellen van een ondernemingsplan, inschrijving bij KvK, ontwerpen van een huisstijl en het ontwerpen van een website.

Tweede jaar

Na het eerste jaar konden we echt aan de slag met het opbouwen van ons bedrijf. Deze periode bestond uit het zoeken van de juiste partners in productie en verkoop. Als 'new kids on te Block' was het soms lastig om voet aan de grond te krijgen bij grote gerenommeerde bedrijven. Toch heeft deze beginperiode ons veel goede contacten opgeleverd waar we tot op heden nog steeds mee samenwerken. In deze periode zijn we ook veel bezig geweest met het doorontwikkelen van ons product en het ontwikkelen van nieuwe producten. Stilstand is achteruitgang en van één product dat maar tien procent van de markt kan afvangen kun je niet rondkomen.

Derde en vierde jaar

In het derde jaar van ons bestaan hebben we pas echt bestaansrecht gekregen. Op dit moment hadden we een brede en gevarieerde productlijn staan, een breed verkoopnetwerk opgebouwd en veel naamsbekendheid gekregen in Nederland en België. In dit jaar hebben we een eigen akoestische productlijn ontwikkeld waarmee we een gat hebben gevonden in het bestaande aanbod van andere partijen.

Het vierde jaar was een jaar van professionalisering en groei. Door ons complete programma aan producten en ervaring in een gespecialiseerde markt worden we al snel gezien als 'expert'. Hierdoor is ons klantenbestand flink gegroeid. De verdiensten hiervan hebben we geïnvesteerd in een professionalisering van onze organisatie en producten. Een nieuwe website, Google optimalisatie en vernieuwde huisstijl zorgden voor een betere uitstraling. Nieuwe leveranciers en apparatuur zorgen voor een nog nauwkeurigere en goedkopere productie, waardoor we concurrerend kunnen blijven. Deze professionalisering zorgt ervoor dat we een tevreden klantenbestand behouden en dat we op een gezonde manier kunnen doorgroeien.

Al met al heeft ons bedrijf een langzame maar constante groei doorgemaakt. Doordat we het bedrijf de tijd hebben gegeven om te kunnen groeien, hebben we veel kennis en ervaring opgedaan waar we in de toekomst voordeel van zullen hebben. De omzet is tot nu toe elk jaar nog verdubbeld en we hopen dit nog een tijdje vol te kunnen houden. Ons uiteindelijke doel is om een mooi bedrijf op te bouwen en te onderhouden waarbij we met z'n tweeën in binnen- en buitenland kunnen ondernemen. Personeel is voor ons op het moment een 'no go' met veel financiële risico's. Op naar de volgende vier jaar!

Nyink

Al een aantal maanden volgen we de enthousiaste jonge ondernemers Peter Nijhuis (1990) en Erik Weenink (1991) op de voet. Erik zal ons door middel van een maandelijkse column op de hoogte houden van de ontwikkelingen binnen hun bedrijf Nyink.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie