Case: Made in China

Redactie Baaz
Terwijl wij dit artikel schrijven in Rijswijk, wordt in China flink geprogrammeerd aan de BaaZ.nl-website. Als het goed is, is de site inmiddels in de lucht. 'Off-shoring' van internetprojecten naar een ver land als China, blijkt heel goed te kunnen. Als u daar maar een goed aanspreekpunt hebt. Of een Nederlandse intermediair en internetontwikkelaar als Reint Endendijk.

Made in China
Endendijk stuurt vanuit Groningen een aantal Chinese programmeurs aan. De Nederlands-Chinese samenwerking heeft zelfs een eigen website gekregen: Twintown.nl. De naam verwijst naar Groningen en het Chinese Suzhou, waar de programmeurs werken.
Ondernemers met websiteplannen kunnen bij Endendijk hun nieuwe internetproject aanmelden. Endendijk speelt de opdrachten in technisch Engels door naar China en volgt de stappen naar de oplevering. De grote lokker: kostenbesparing. Een Chinese programmeur kost niet veel meer dan 11 euro per uur Zo wordt een complete website mogelijk voor de helft van het bedrag dat Nederlandse webbouwers u rekenen.

Taalbarrire
Maar hoe zit het dan met de taalbarrire en andere communicatieproblemen? Endendijk: "De communicatie via internet gaat naar China net zo goed als naar welk ander land. Het tijdsverschil is natuurlijk wel van belang. Dat is 6 of 7 uur later, afhankelijk van winter- en zomertijd. Dat betekent dat er 's ochtends (Nederlandse tijd) voldoende tijd is voor overleg door middel van MSN met de programmeur, of via Skype met mijn Nederlandse businesspartner aldaar. En een taalprobleem is er nauwelijks. De programmeurs kunnen zeer behoorlijk Engels lezen en schrijven."
Er is wel een cultureel verschil: "Er is zeker een aantal zaken waar je in het begin aan moet wennen. Als je als antwoord op een vraag "no problem" te horen krijgt wil dat nog helemaal niets zeggen. Misschien is er inderdaad geen probleem, maar het kan net zo makkelijk betekenen "geen idee, dat moet ik eens goed uitzoeken." Ook heeft het een poosje geduurd voordat het de programmeurs duidelijk was dat niet de snelheid waarmee iets wordt opgeleverd het belangrijkst is, maar juist de kwaliteit van het werk. Maar nu loopt de samenwerking uitstekend."
TwinTown kan complete internetprojecten opleveren, maar het is ook mogelijk een Chinese programmeur in te huren voor een deelproject. Bijvoorbeeld het bijwerken van een website met een nieuw onderdeel. De Chinese webbouwer kan werken met en zonder Nederlandse begeleiding. Dit laatste vanaf 11 euro per uur.
Info: www.twintown.nl

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie