Britse parlement stemt tegen Brexit-deal, is er nog hoop?

Britse parlement stemt tegen Brexit-deal, is er nog hoop?

Redactie Baaz
Bijna heel zakelijk Europa had gehoopt dat het Britse parlement gisteravond vóór de Brexit-deal die premier May met de EU sloot zou stemmen. May verloor echter grandioos met 432 stemmen tegen en 202 stemmen voor haar deal. De Volkskrant noemt het de grootste politieke crisis in het Verenigd Koninkrijk sinds mensenheugenis en de oppositie heeft al een motie van wantrouwen voorgesteld. Is er nog hoop voor de Europese ondernemers na deze uitslag?

Het goede nieuws: ja, er is nog hoop. Het slechte nieuws is echter dat de hoop erg klein is. De Brexit treed officieel 29 maart in werking. Dat betekent dat de plannen tegen die tijd rond moeten zijn en iedereen voorbereid moet zijn. Is er op 29 maart nog steeds geen deal waar iedereen akkoord mee is? Dan volgt het worst case scenario: een harde Brexit. Toch kaart nu.nl in een video drie verschillende opties aan waardoor de Britten toch nog tot een akkoord kunnen komen voor B-day. 

Nieuwe onderhandelingen

Ten eerste zou premier May weer terug naar de onderhandeltefel kunnen, de kans dat dit daadwerkelijkz al gebeuren is echter erg klein. De EU heeft al aangegeven niet bereid te zijn tot nieuwe onderhandelingen en het is ook nog maar de vraag of May zin heeft om smekend en bedelend terug te keren naar Brussel. Hoewel het grootste gedeelte van de tegenstanders het liefste nieuwe onderhandelingen ziet, lijtk het erop dat May's eerdere statement stand blijft houden: 'It's my deal, or no deal'

Brexit

Nieuwe verkiezingen

Een tweede optie waarmee de Brexit gered zou kunnen worden, is een nieuwe regering. Er zijn twee manieren waarop het tot nieuwe verkiezingen zou kunnen komen. Ten eerste kan de motie van wantrouwen die de Labour partij heeft voorgesteld doorgang vinden. Dit zou kunnen betekenen dat de huidige regering af moet treden en er dus een nieuwe regering gekozen moet worden. Ten tweede zou May zelf het voortouw kunnen nemen en het Lagerhuis vragen te stemmen voor nieuwe verkiezingen. Uiteraard is de hoop dan dat May opnieuw gekozen wordt, maar dat ze een regering krijgt die wel met haar plannen instemt. Er is echter een groot probleem: een nieuwe regering vormen kost tijd, en dat is nu net wat de Britten niet hebben. 

LEES OOK: Britse brancheorganisaties waarschuwen voor gevolgen no deal-Brexit

Een nieuw Brexit referendum

De laatste optie die het Britse parlement lijkt te hebben is om de macht terug bij het volk te leggen. Er zou een nieuw bindend referendum kunnen plaatvinden waardoor de Britten zelf de keuze krijgen om May's deal te accepteren of voor een harde Brexit te gaan. De vraag is alleen of de regering dit zelf wilt. Aan de ene kant is het een manier waarop ze hun eigen handen schoon kunnen houden, maar aan de andere kant is het nog maar de vraag of ze zo'n enorm invloedrijke beslissing aan het volk over willen laten. 

Voorlopig hoeven de Europese ondernemers er dus niet op te rekenen dat de Britten akkoord zullen geven op May's deal. Een harde Brexit lijkt aanstaande en de opties om die te ontwijken zijn vergezocht en amper realistisch. Je kunt je als ondernemer dus maar het beste voorbereiden op het ergste. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie