Brexit-strategie: “Kijk naar alternatieve markten”

Brexit-strategie: “Kijk naar alternatieve markten”

Redactie Baaz

Na ruim vier jaar Brexit-onderhandelen weet vandaag nog niemand hoe de relatie tussen de EU en het VK eruit moet gaan zien. De Brexit gaat op 1 januari 2021 in. De onderhandelingen om een akkoord te bereiken, zijn opnieuw verlengd omdat nog steeds vooruitgang wordt geboekt om niet over te gaan tot een No Deal.

Vlak voor de Britse EU-uittreding verplaatsen steeds meer bedrijven in de zakelijke dienstverlening hun activiteiten naar Nederland. Sinds de zomer vinden al diverse voorbereidende activiteiten plaats voor vestiging in Nederland. “Door de Britse EU-uittreding doen Ierse bedrijven daar graag aan mee.” Zo stelt Kevin Kelly, de Ierse ambassadeur in Nederland. Nederland en Ierland zullen elkaar herontdekken als de mist van de Brexit is opgetrokken. Dat bleek tijdens een Brexit-webinar, georganiseerd door de handelsagentschappen Enterprise Ireland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Het beste van beide landen

De Ieren zijn trendsettend, benadrukte Anne Lanigan, regionaal directeur van Enterprise Ireland in de Eurozone. “Er liggen zoveel kansen op hele bijzondere samenwerkingen tussen Nederland en Ierland. Laten we het beste van beide werelden bij elkaar brengen. Kijk naar de realiteit van je eigen handel in of via het Verenigd Koninkrijk. Verloopt de logistiek naar tevredenheid? Wat kan beter? En kijk naar alternatieven. We zullen moeten omgaan met de veranderende realiteit in het Verenigd Koninkrijk.”

Aantrekkelijke balans tussen werk en leven

Voorbeelden genoeg van bedrijven die de stap al waagden. Zoals de Hollandse bloemenexporteur Leo Kapiteijn directeur van een 25 jaar oud familiebedrijf. Zijn motto leerde hij ooit van een door de wol geverfde Ierse klant: “Take the day as it comes.” 
Maar er zijn ook genoeg Ierse bedrijven die hun geld verdienen in en vanuit Nederland. Neem het voorbeeld van de Ierse IT-dienstverlener Aspira. “Het gemak om in een zo centraal gelegen land als Nederland een bedrijf te starten is bijzonder. Ook vanwege de aantrekkelijkheid voor nieuwe medewerkers door een goede balans tussen werk en leven”, verklaart managing director Peter Ryan.

Fijn zakendoen met ‘the Dutch’

“Verder passen Ieren en Nederlands ook cultureel goed bij elkaar. Met Nederlanders doe je op een prettige manier zaken. Ze zijn open minded. En ja, ze geven snel hun mening, ook ongevraagd. Soms is dat confronterend, maar zelf vind ik deze houding fantastisch. Je voelt je direct welkom aan de onderhandelingstafel. Je telt mee als authentiek bent en jouw product garant staat voor value for money. Heel bijzonder”, legt Ryan uit. 

‘Bijna bang’ voor de Brexit

Het webinar zorgde ook voor echte discussie. Zo legden diverse Nederlandse en Ierse douanedeskundigen genadeloos bloot hoe gecompliceerd en tijdrovend zaken doen via het Verenigd Koninkrijk kan zijn. Zelfs bloemenexporteur Kapteijns werd ‘bijna bang’ van de vele geschetste stappen, die ook tijdrovend zijn. “Het complexe zal er bij een Brexit niet minder op worden.”

Deal or no deal

Dus de hoogste tijd om daarop te anticiperen, zo benadrukte Adriaan Palm, de Nederlandse ambassadeur in Ierland. “Deal or no deal; er verandert veel” vatte Palm samen. “Helaas is de  realiteit dat we helaas nog meer papierwerk krijgen na 1 januari. Dus bereid je goed voor, vraag desnoods hulp en overleg. Zorg dat je weet wat er van je verwacht wordt.”

Kijk naar alternatieven

Vervolgens verwees hij naar de woorden van Anne Lanigan. “Kijk naar alternatieve markten. Zoals die in Nederland en Ierland. Beide landen worden, los van COVID-19, zwaar getroffen door de naderende Brexit. De winst komt uit een nog betere samenwerking. En weet wel; jullie staan er niet alleen voor. Er zijn hulptroepen vanuit Enterprise Ireland, RVO maar ook de ambassades in Dublin en Den Haag. We staan klaar met wat we kunnen.” 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie