Geen Brexit-deal: dit moet je weten

Jordi Smit
Vandaag is de grote dag: het Engelse parlement stemt voor of tegen de Brexit-deal. Het is echter onzeker wat gaat gebeuren als dit laatste gebeurt. Al eerder waarschuwden ondernemersorganisaties dat bedrijven zich moeten voorbereiden op een no deal-scenario. De Ondernemer besloot daarom de zaken op een rij te zetten die je als ondernemer echt moet hebben geregeld voor de Brexit-deadline.

Brexit gaat misschien snel in

Geloof het of niet, maar het is de bedoeling dat de Brexit al op 29 maart ingaat. Daarvoor moet dus nog veel gebeuren, zeker als het Engelse parlement vanavond tegen het voorstel stemt. Als het de EU en het Verenigd Koninkrijk niet lukt om daartoe te komen, wordt het Verenigd Koninkrijk een ‘derde land’ en gaan de grenscontroles al in op 29 maart. Als de twee partijen wel tot een definitief akkoord komen, kan er een overgangsperiode ingelast worden tot december 2019, waarin er nog niet zoveel verandert.

LEES OOK: Transportsector meest kwetsbaar voor harde Brexit

Handig om te weten bij Brexit

Aangezien de Brexit steeds dichterbij komt, is het goed de volgende zaken in oogschouw te nemen:

  • Voor Brexit was een btw-aangifte en contract genoeg om te kunnen handelen met het Verenigd Koninkrijk. Naar schatting komen daar nu zeven formaliteiten bij. Zorg er dus voor dat je tijd investeert in de nieuwe formaliteiten.

  • Na Brexit krijg je als bedrijf intensiever te maken met de douane bij handel met Groot-Brittannië. Daarvoor moet je een EORI-nummer aanvragen; een identificatienummer om zaken te doen met en vergunningen aan te vragen bij de douane.

  • Na Brexit zul je aangifte moeten doen van goederen die naar of van het Verenigd Koninkrijk vervoerd worden. Dit kun je zelf doen met speciale software, maar je kunt hierbij ook de hulp van een douane-expediteur inschakelen. Dan wordt de aangifte voor je gedaan. Wil je wel zelf aangifte van goederen doen, dan heb je daarvoor behoorlijk wat ICT-kennis nodig. Ook moet je software gebruiken, die geleverd wordt door verschillende software-ontwikkelaars.

  • Ondernemers in de agrarische sector moeten vaak extra vergunningen aanvragen. Behalve douaneprocedures krijgen zij ook te maken met controles van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

  • Door de Brexit krijg je te maken met andere btw-regelingen. Hierover kun je meer informatie vinden op de website van de Belastingdienst.

  • Brexit gaat effect hebben op intellectueel eigendom en copyright-gerelateerde zaken. Het is goed om jezelf ook hierover te informeren.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi