Brexit zorgt voor inkrimping economie

Jordi Smit
De gevolgen van de Brexit hebben zich voor het eerst laten zien, zo meldt het Britse statistiekbureau. De economie in Groot-Brittannië is namelijk in het tweede kwartaal van 2019 met 0,2 procent gekrompen.

Brexit gevolg

Experts stellen dat dit een gevolg is van de Brexit die eind oktober moet gaan plaatsvinden. De daling van de Britse economie komt overigens onverwachts: weinig kenners zagen dit aankomen. Ter vergelijking groeide de economie in het eerste kwartaal nog met 0,5 procent.

Voorraden inslaan

De eerdere groei was waarschijnlijk een logisch gevolg van dat bedrijven flinke voorraden insloegen om een eventuele no deal-Brexit voor te zijn. Nadat de Brexit definitief was uitgesteld tot 31 oktober, gingen deze voorraden in een rap tempo naar beneden.

LEES OOK: Brexit: akkoord ver te zoeken

Kans harde Brexit

De aanstelling van Boris Johnson heeft een harde Brexit ogenschijnlijk dichterbij gebracht. De premier van het Verenigd Koninkrijk schuwt namelijk niet bij geen akkoord eind oktober om zonder deal uit de Brexit te starten. Het kan een hoop problemen voor ondernemers opleveren.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi