Brexit: akkoord ver te zoeken

Jordi Smit
Het Verenigd Koninkrijk heeft nog bijna drie maanden om met de Europese Unie tot een akkoord over de Brexit te komen, maar dit lijkt ver te zoeken. De EU geeft namelijk tegen BBC News aan nog altijd geen reden te zien om opnieuw te gaan onderhandelen.

Onderhandelingspositie

De aanstelling van Boris Johnsson heeft het Verenigd Koninkrijk niet goed gedaan aan de onderhandelingstafel. De EU heeft er onder meer problemen mee dat de nieuwe premier af wil van het zogeheten backstop: een regeling waarbij een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland wordt voorkomen. Het is een van de redenen dat de plannen van ex-premier Theresa May drie maal werden weggestemd.

Onzekerheid Brexit

Johnson is het van plan anders te doen en heeft meermaals aan zijn volk beloofd dat het Verenigd Koninkrijk hoe dan ook op 31 oktober uit de Europese Unie stapt, met of zonder akkoord. Dit plan lijkt echter voor niemand een goed idee, ook voor ondernemers niet. Niemand weet namelijk wat een no deal-Brexit tot gevolg zal hebben.

LEES OOK: 'Financiële sector: neem voorbereidingen op harde Brexit'

Harde Brexit

Ondertussen rommelt het ook in het Engelse parlement. Oppositieleider Jeremy Corbyn liet maandag door The Guardian optekenen dat hij er alles aan gaat doen om een no deal-Brexit te voorkomen. Hij zou het daarbij niet achterwegen laten om een motie van wantrouwen in te doen tegen Johnson.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi