Brexit: Macron ziet geen mogelijkheid tot volledig nieuwe deal

Redactie Baaz
Het is onmogelijk dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie de komende twee maanden met een uittredingsplan voor de Brexit komen die totaal anders is dan dat er al ligt. Dat stelt de Franse president Emmanuel Macron.

Uittredingsafspraken Brexit

Macron stelt dat de kans groot is dat de aankomende maand nieuwe uittredingsafspraken worden gemaakt die erg afwijken van het origineel. Echter, de Frans president is wel van mening dat beide partijen moeten blijven praten om er zo'n goed mogelijk akkoord uit te slepen. Een overeenkomst moet 'respectvol zijn naar fundamentele Europese principes: stabiliteit in Ierland en integriteit van de interne markt', aldus Macron. 

Bezoek Johnson

Boris Johnson was deze week op bezoek bij zowel Macron als Merkel. De Britse premier stelde dat de EU een groot risico loopt op een wanordelijke harde Brexit als het niet tot een nieuwe deal wil komen. Johnson vindt dat het wel degelijk haalbaar is om tot nieuwe afspraken te komen. 'Laten we Brexit afronden, laten we verstandig en pragmatisch handelen in het belang van beide partijen.'

LEES OOK: 'Schotten organiseren bij Brexit veerdienst naar Eemshaven'

Tekorten bij harde Brexit

We hebben nog ruim twee maanden te gaan tot de deadline voor een Brexit-akkoord wordt bereikt. De kans op een harde Brexit lijkt steeds groter te worden. Volgens de officiële regeringsdocumenten krijgt het Verenigd Koninkrijk dan te maken met grootse tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen.

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie