Beleggen voor ondernemers #2: Ok beleggen, maar hoe?
Zes gouden beleggingstips voor ondernemers

Beleggen voor ondernemers #2: Ok beleggen, maar hoe?

Redactie Baaz
Heb je besloten de mogelijkheden te verkennen, dan moet je weten waar je op moet letten. Aan de hand van enkele simpele tips helpt Niels je op weg.

In de vorige bijdrage  legde Niels Klok uit waarom je als ondernemer juist nu moet beleggen. Heb je besloten de mogelijkheden te verkennen, dan moet je weten waar je op moet letten. Aan de hand van enkele simpele tips helpt Niels je op weg.

Verwacht geen baanbrekende inzichten. Dit is namelijk precies de essentie van beleggen: het is niet baanbrekend. Beleggen is in die zin eigenlijk het tegenovergestelde van ondernemen. Ondernemen doe je met je kennis, drive en intuïtie. Je inbreng is essentieel voor het slagen van de onderneming. Ondernemers zoeken naar kansen. Beleggen is het tegenovergestelde. Spreiding en het vermijden van onnodige risico’s staan daarbij centraal. Voor ondernemers kan beleggen daarom soms lastig zijn; de aanpak voelt in elk geval onnatuurlijk aan.

Ondernemers die alert zijn op de volgende zaken, komen een heel eind:

1. Houd ondernemen en beleggen gescheiden

Om ervoor te zorgen dat je de risico’s beperkt, moet je ondernemen en beleggen als twee aparte entiteiten zien. Denk bij beleggen vooral aan spreiding en neem je eigen mening niet te serieus. Je kunt de gehele wereldeconomie niet overzien en al zeker niet op korte termijn de richting voorspellen. Beleg saai en voor de lange termijn.

2. Beleg in andere sectoren dan waarin je onderneemt

Spreid risico’s en beleg niet of nauwelijks in de sectoren waarin je in onderneemt. Je hebt hierin al voldoende geïnvesteerd via je onderneming. Denk bijvoorbeeld aan een aannemer die in vastgoed aandelen gaat beleggen. Valt de vastgoedmarkt stil, dan is het niet alleen de onderneming die het moeilijk heeft, maar ook de beleggingsportefeuille. Dit is niet verstandig en het tegenovergestelde van de essentie van beleggen: spreiding.

3. Besteed je tijd niet aan beleggen

Geld verdien je met ondernemen. Dat heeft prioriteit en daar ben je effectief mee bezig. Besteed daarom geen tijd aan beleggen. Besteed dit uit, beleg in fondsen of beleg passief zelf. Denk bij passief zelf aan veel verschillende aandelen of titels en let op de transactiekosten. Kijk bij fondsen die passief beleggen vooral naar de doorlopende kosten. Kijk bij actieve fondsen vooral naar de kwaliteit van het team. Ook is het belangrijk dat een fonds over de juiste vergunningen beschikt.

4. Zorg voor een goede spreiding

Spreid, spreid en nog eens spreid. Wanneer je je risico’s goed spreidt, heb je over de gehele looptijd een stabieler rendement. Zet je alles op hetzelfde paard, dan loop je het risico alles te verliezen. Spreiden kost niets en levert veel op. Doe dit dus altijd!

5. Schakel een betrouwbare expert in

Begrijp je niets van beleggen (en je begrijpt het onderstaande schema niet), laat je dan adviseren door een betrouwbare financiële expert. Let op: de selectie van de juiste adviseur is extreem belangrijk. Een verkeerde adviseur is vaak duurder dan een verkeerde belegging. Neem hier dus de tijd voor.

6. Kijk naar waardetoevoeging

Beleg alleen actief als je een goede indicatie hebt dat dit waarde toevoegt. Spreid hier ook in. Begrijp je niks van actief beleggen, beleg dan alleen passief en kostenefficiënt. Dit doe je als volgt:

  1. Zelf: in een behoorlijke hoeveelheid verschillende asset-klassen (aandelen, obligaties, vastgoed en alternatieve producten), verschillende regio’s en verschillende sectoren.
  2. Via fondsen: kies per klasse/regio een gedegen beleggingsfonds uit dat zich reeds bewezen heeft. Let hierbij op het team dat achter de knoppen zit. Een AFM-vergunning is een belangrijke indicatie, evenals de historische rendementen en de daarbij behorende kosten. Geloof niet in rendementen uit het verleden als ze niet te controleren zijn. Er moet een officiële koers zijn die door een derde partij is uitgerekend over de periode uit het verleden.
  3. Via ETF (trackers): ETF’s bieden een goed alternatief, maar zijn vaak duurder dan gedacht, waardoor zelf beleggen voor de passieve variant snel aantrekkelijker is. In regio’s of asset-klassen die lastiger direct te bereiken zijn, kunnen ETF’s een prima oplossing zijn.

7. Luister niet naar individuele beleggingstips

Pas op met tipgevers in individuele aandelen of beleggingen, zeker als het trackrecord (gerealiseerde rendement) van de tipgever niet te achterhalen is. Blijf spreiden en je loopt niet in de val.

De vorige bijdrage over beleggen gemist? Lees hem hier alsnog!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie