Beleggen voor ondernemers #1: waarom juist nu?
Beleggen voor ondernemers: feiten en tips

Beleggen voor ondernemers #1: waarom juist nu?

Redactie Baaz
Nederlanders beleggen steeds minder in aandelen. Beleggen is uit en sparen is in. Begin 2013 telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 328,4 miljard euro op de spaarrekeningen. De komende drie dagen gaat Niels Klok in op de vraag waarom ondernemers zouden moeten beleggen.

Het bedrag van 328,4 miljard euro op de spaarrekeningen dat het CBS begin 2013 telde, is zestien miljard euro meer dan het jaar ervoor en tevens het hoogste totaal aan spaartegoeden ooit gemeten. Een verklaring voor deze ontwikkeling ligt voor de hand. Financieel nieuws is al jaren overwegend negatief. Daarnaast staat de bankencrisis en de daarop volgende dalingen van aandelen koersen, nog vers in het geheugen. Stijgende koersen trekken beleggers aan en dalende koersen schrikt ze af. Voor de overtollige middelen kiest men voor de veiligheid van een spaarrekening. Toch zou juist dit wel eens een uitstekend moment kunnen zijn om te starten met het beleggen in aandelen.

Gokspel?

Beleggen wordt regelmatig vergeleken met gokken. Dit is onterecht; het gedrag van de belegger is wat het gokken of beleggen maakt. Beleggers hebben de neiging om de richting van de beurs op korte termijn te willen voorspellen. De markt timen noemt men dit. Het eigen vermogen wordt vervolgens op basis van deze eigen voorspelling belegd. Zodra een belegger zich aan deze vorm van beleggen gaat wagen, begeeft hij zich meer en meer op het vlak van gokken. Alleen partijen met de meeste informatie, snelste systemen en nog belangrijker, de laagste kosten, zijn in staat om bepaalde bewegingen te timen (vaak op zeer korte termijn) en hiermee rendement te genereren.

De vraag of de aandelenbeurs volgende week hoger of lager staat, is dus niet relevant bij het beginnen met beleggen. Beleggen in aandelen doe je met middelen die je minimaal de komende vijf jaar niet verwacht nodig te hebben. Middelen die voor een dergelijke lange termijn niet nodig zijn, kunnen natuurlijk ook anders worden ingezet. Zo kan men gaan sparen bij de bank, of via obligaties het geld uitlenen aan overheden of bedrijven. Voor beleggen in aandelen wordt veelal gekozen door de aantrekkelijke rendementen. Dit is lastig uit te leggen wanneer men naar de laatste jaren kijkt. Kijkt men echter langer terug, dan ziet het beeld er geheel anders uit.

Rendementen uit het verleden

Aandelen zijn altijd al een bewegelijke belegging geweest. Beurzen stijgen en dalen nu eenmaal, soms wel met tientallen procenten per jaar. Om een algemeen beeld te geven van het sentiment onder beleggers in aandelen, kijken mensen vaak naar een beursindex. Zo hebben we in Nederland de AEX-index om dit sentiment van Nederlandse aandelen weer te geven.

Alhoewel aandelen al veel langer bestaan (sinds de tijd van de VOC) beperk ik mij hier tot de start van één van de bekendste beursindices ter wereld, de S&P index. Een Amerikaanse index met daarin tegenwoordig de vijfhonderd grootste bedrijven van dit land. Deze index bestaat sinds 1927 en begon aanvankelijk met maar negentig aandelen. Had je als beleggers over de gehele periode duizend dollar belegd in deze index, dan was dit nu 92.000 dollar waard geweest. Het rendement over deze investering is ruim vijf procent per jaar (geannualiseerd). Buiten de koerswinst zou je als belegger ook nog een dividend van rond de 2.5 procent ontvangen hebben. In totaal kom je uit op 7.5 procent per jaar.

Afhankelijk van het moment in het verleden dat de berekening wordt gemaakt, beweegt het rendement op aandelen zich grofweg tussen de zeven en negen procent per jaar.

Waarom juist nu tegen de kudde in gaan beleggen

Iedereen kent inmiddels de leus “rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst” en het is deels waar. Toch is het verleden, indien lang genoeg, vaak de beste voorspeller voor de toekomst. Van dit verleden kunnen we leren dat beleggen in aandelen gemiddeld zo rond de acht procent per jaar oplevert. Rond het jaar 2000 zaten Nederlanders nog massaal in aandelen belegd. Hier is momenteel nog maar een klein deel van over, deels door verliezen en deels door uittreding.

Het rendement op aandelen staat al een jaar of twaalf op nagenoeg nul. Hierdoor staat het gemiddelde rendement op aandelen nu onder het langdurige gemiddelde. Voor geld dat op een spaarrekening staat, kan elk jaar minder gekocht worden. De inflatie (ontwaarding van geld) is momenteel hoger dan de rentevergoeding.

Conclusie, beleggen is juist nu een goed alternatief voor sparen. Samenvattend staan we op een punt dat men overwegend negatief is over beleggen en sparen niks meer oplevert. Indices staan daarnaast op niveaus van meer dan een decennia geleden. Voor de langetermijnbelegger betekent dit dat de signalen op groen staan om in te stappen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie