Belangrijkste vereisten voor een brandtrap

Jordi Smit
De brandtrap is de belangrijkste manier om je bedrijfsruimte in geval van nood te evacueren. Er zijn zes soorten ladders: gewone of niet-omheinde, beschermde, gesloten, rookvrije, drukvaste en externe ladders. De hoeveelheid en de naam kunnen variëren naar gelang van de behoefte.

De verschillen variëren van de nomenclatuur van de trappen tot de vereiste parameters voor elke trap. Het type trap varieert ook naargelang de hoogte en het gebruik van het gebouw (commercieel, residentieel, school, publiek, industrieel, enz.).

Belangrijkste regels

Om een nooduitgang te ontwerpen is het noodzakelijk om een deskundige te kooiladderspecialist. De trap moet voldoen aan alle verdiepingen en altijd de losvloer als uitgang volgen. Zij moeten aan beide zijden zijn voorzien van doorlopende leuningen, noodverlichting, uittredeborden en stroeve vloeren. De meest gebruikte formaten zijn spiraalvormig en/of trapsgewijs.

De breedte van de trap wordt bepaald aan de hand van het maximale aantal personen, die in geval van een onvoorziene gebeurtenis de trap als nooduitgang gebruiken. De meeste normen definiëren voor residentieel, commercieel of industrieel gebruik de minimumafmeting van 1,20 meter, waardoor deze dimensie volgens het publiek wordt vergroot. Voor andere toepassingen, zoals ziekenhuizen, theaters, bioscopen, voetbalstadions en scholen, lopen de normen sterk uiteen wat betreft de minimumomvang.

Gemeenschappelijke ladder

De gemeenschappelijke ladder is de eenvoudigste ladder, meestal aanwezig in gebouwen tot vijf verdiepingen. Deze ladder heeft geen verplichting om brandwerende wanden in de omgeving te hebben. Het stelt als eisen de constructie in gewapend beton of materiaal met een gelijkwaardige brandwerendheid gedurende twee uur.

Beschermde gesloten ladder

Dit type trap moet in de omgeving worden beschermd door brandwerende wanden, met een minimale weerstand van twee uur en moet de branddeur in de verbinding met het gebouw hebben - de tijd varieert volgens de plaatselijke voorschriften.

Gesloten ladder

Een gesloten ladder moet twee uur lang brandwerende materiaalwanden en brandvertragende deuren in de doos hebben. De treden moeten gemaakt zijn van beton of gelijkwaardig brandwerend materiaal.

Rookvrije ladder

De rookwerende ladder moet zijn voorzien van brandvertragende wanden voor een periode van vier uur en brandvertragende deuren. De toegang is via een voorkamer, die voorkomt dat vuur en rook het lichaam van de ladder bereiken in geval van brand. De voorkamer moet worden geventileerd door twee kanalen.

Drukladder

De drukladder heeft een mechanisch systeem met ventilatoren die de luchtdruk in het lichaam van de ladder verhogen, waardoor het moeilijk is voor rook om de omgeving te betreden. In sommige staten is, naast het druksysteem, een wachtkamer met branddeuren nodig om de ladder verder te beschermen tegen rook.

Externe ladder

Deze trap bevindt zich buiten het lichaam van het gebouw. Het is heel gewoon in oude gebouwen. De ladderstructuur moet gemaakt zijn van onbrandbaar materiaal, zoals beton of metaal, en moet voorzien zijn van een leuning. Het is ook vereist dat de muur van het gebouw waarop de ladder is geplaatst brandwerend is en dat er enkele openingen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi