Zo verwarm je je bedrijfsruimte

Zo verwarm je je bedrijfsruimte

Redactie Baaz

Werk je in een loods of een bedrijfshal dan weet je dat het er in de wintermaanden flink koud kan worden. Een bedrijfshal warm houden is dan ook een hele uitdaging. De werkzaamheden die plaatsvinden in het magazijn of de werkplaats moeten namelijk wel winstgevend blijven. Daarom kijken we in dit artikel naar zuinige en duurzame oplossingen voor het verwarmen van je bedrijfsruimte. 

Werk je in een loods of een bedrijfshal dan weet je dat het er in de wintermaanden flink koud kan worden. Een bedrijfshal warm houden is dan ook een hele uitdaging. De werkzaamheden die plaatsvinden in het magazijn of de werkplaats moeten namelijk wel winstgevend blijven. Daarom kijken we in dit artikel naar zuinige en duurzame oplossingen voor het verwarmen van je bedrijfsruimte. 

Traditionele verwarming werkt niet

De meeste huishoudens maken gebruik van een cv-ketel in combinatie met radiatoren. Deze gangbare vorm van verwarming richt zich hoofdzakelijk op het opwarmen van de lucht in de ruimte. Hoewel dit relatief inefficiënt is, vormt het geen probleem voor kleinere ruimtes met goede isolatie. In een bedrijfshal is dat anders. Loodsen zijn vaak grote, hoge en slecht geïsoleerde ruimtes. In sommige gevallen staan de deuren van de loods vaak open. Als luchtverwarming mogelijk zou zijn, zou het in de meeste gevallen onbetaalbaar zijn. Gelukkig zijn er alternatieven.

Hoe verwarm je de kleinere ruimtes in je bedrijfshal?

Kleinere ruimtes kun je prima verwarmen zonder CV-installatie. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van een petroleumkachel. Een petroleumkachel is een klassieke oliekachel die warmte produceert door gezuiverde petroleum te verbranden. Na 30 seconden is de zibro kachel al op temperatuur en met zo’n 20 liter petroleum kun je wel 100 uur lang stoken. Petroleumkachels heb je in een aantal varianten.

Kouskachel

Je kunt ook kiezen voor een kouskachel. Een kouskachel geeft een fijne stralingswarmte en is mobiel te gebruiken. Je hebt geen stroom nodig voor een kouskachel, hierdoor kun je hem in iedere ruimte gebruiken. Een kouskachel heeft alleen petroleum nodig en batterijen voor de ontsteking. Een kouskachel is beschikbaar als enkelbrander en dubbelbrander. Een enkelbrander brandt op een temperatuur van 800-900 graden. Hierdoor verbrandt de kachel niet alle restjes. Een dubbelbrander brandt op 1200 graden en verbrandt alle restgassen en geeft daardoor geen geur. Deze kachel is daardoor ook geschikt om in huis te gebruiken.

Laserkachels

Ook laserkachels werken op petroleum, maar hebben een ventilator. Deze zorgt ervoor dat de ruimte die je wilt verwarmen erg snel warm wordt en warm blijft. Laserkachels hebben daarnaast allerlei opties zoals een thermostaat, een timer, kinderslot en omvalbeveiliging. Laserkachels hebben een hoge brandtemperatuur waardoor deze kachel schoon en geurloos kan branden. Laserkachels zijn er in verschillende maten van capaciteit. Het beste kun je kiezen voor een kachel met iets te veel capaciteit. Op die manier krijg je een ruimte beter en sneller warm.

Gevelkachel

Voor iets grotere ruimtes kun je ook een gevelkachel gebruiken. Een gevelkachel beschikt over een afvoer die naar buiten gaat. Je hebt dus geen last van geur. Doordat een gevelkachel een afvoer heeft is het aan te raden deze door een professional te laten plaatsen.

Infraroodverwarming

Grotere ruimtes kun je het beste verwarmen met infraroodverwarming. Bij deze verwarmingstechniek wordt de lucht niet opgewarmd, maar straalt er comfortabele warmte direct op personen en objecten binnen een bepaald gebied. Zo worden alleen delen van de loods opgewarmd die noodzakelijk zijn. Stralingswarmte is een van de meest efficiënte manieren om een bedrijfshal te verwarmen in de winter. Een ander voordeel van infraroodverwarming is dat dit prima gecombineerd kan worden met zonnepanelen. HIermee kun je een gesloten energiesysteem maken. 

Plafond- en muurverwarming

Het makkelijkste kun je infraroodverwarming plaatsen aan het plafond of aan de muur. Hang de panelen op minimaal 3 meter en maximaal 8 tot 10 meter op. Richt de panelen op de werkvloer voor een comfortabele stralingswarmte.

Draagbare panelen

Wordt er steeds werk verricht op verschillende plekken in de bedrijfshal dan kun je ook kiezen voor draagbare infraroodpanelen. Met draagbare panelen kun je een gebied voor een korte tijd verwarmen.

Vloerverwarming

Ook infrarood vloerverwarming behoort tot de mogelijkheden en wordt vaker toegepast in een industriële omgeving. Infrarood vloerverwarming is goed te combineren met een gietvloer of een betonvloer. Het voordeel van vloerverwarming is dat er geen onderhoud nodig is.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie