Tips voor het zoeken naar een nieuw bedrijfspand

Tips voor het zoeken naar een nieuw bedrijfspand

Redactie Baaz

De economie floreert en dat betekent dat ondernemers goede zaken doen. Veel bedrijven zijn de afgelopen jaren gegroeid in omzet, aantal klanten en personeel en dat betekent dat ze op zoek zijn naar een groter bedrijfspand. Wat zijn de belangrijkste beslissingscriteria voor ondernemers die op zoek zijn naar een grotere bedrijfsruimte?

Bedrijven die qua personeelsomvang in korte tijd sterk zijn gegroeid, moeten soms improviseren om te overleven. Bureaus van medewerkers staan dicht op elkaar, waardoor de afdelingen te veel lawaai produceren en het zo lastig is om geconcentreerd je werk te doen. Ook gebeurt het dat organisaties tijdelijk een tweede pand huren. In de praktijk moeten medewerkers dan tussen de vestigingen heen en weer pendelen om
aan het werk te kunnen. In zo’n situatie zie je dat bedrijven dan op zoek gaan naar een groter pand.

Voorzieningen

Wie als ondernemer op zoek gaat naar een groter pand, moet met meer criteria rekening houden dan alleen de vloeroppervlakte. Ook de aanwezige voorzieningen in en rondom het bedrijfspand spelen een rol. Mensen willen graag in een prettige omgeving werken. Is het gebouw goed te verwarmen en hoe zit het met de ventilatie en luchtvochtigheid?

Van het werken in sommige gebouwen kun je letterlijk ziek worden. Ook de lichtinval is belangrijk. Het is belangrijk om in daglicht te kunnen werken. Het zorgt voor een goed humeur en verhoogt daarnaast de productiviteit. Als ondernemer is het verder goed om te weten of het pand snel en betaalbaar te verwarmen is. Het is namelijk niet prettig werken in een koude omgeving.

Locatie

Bij de keuze voor een groter bedrijfspand speelt ook de locatie een belangrijke rol. Hoe zit het met de bereikbaarheid? Is het nieuwe pand goed bereikbaar met de auto en openbaar vervoer? Kunnen vrachtauto’s en bestelbusjes gemakkelijk bestellingen ophalen en afleveren? De aanwezigheid van een glasvezelnetwerk kan voor bedrijven een belangrijk criterium zijn om voor een bepaald bedrijfspand te kiezen.

Huren

Het huren van een bedrijfspand heeft een aantal voordelen. Na afloop van de contractperiode ben je vrij om de huur op te zeggen. Zorg er wel voor dat je op tijd opzegt. Sommige huurcontracten worden stilzwijgend verlengd voor een bepaalde periode. Bekijk het huurcontract voor de opzegtermijn. Tegenwoordig bestaan voor tablets en smartphones handige apps waarmee je notificaties kunt ontvangen. Bij een huurcontract komen de onderhoudskosten voor rekening van de verhuurder. De kosten voor de onderhoud van een pand kunnen flink in de papieren lopen. Die kosten heb je niet als je een bedrijfspand huurt.

Pand kopen

Soms kiezen ondernemers ervoor om een pand te kopen. Het pand is dan jouw eigendom en sommige ondernemers zien het bedrijfspand als oudedagsvoorziening. Als de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt, kunnen ze het pand verkopen en van de opbrengst genieten. Voordat je een pand koopt, is het wel slim om een aantal zaken in het achterhoofd te houden. Huur een taxateur in om de bouwkundige staat vast te stellen. Hoe goed is de fundering, wat is de staat van de leidingen en zit er gif in de grond? Het is vervelend om na aankoop met achterstallig onderhoud, verborgen gebreken en andere nare zaken geconfronteerd te worden. Check ook het kadaster voordat je de
koopovereenkomst sluit. In het kadaster vind je informatie over het pand en de eigenaar.

Makelaar

Wie geen tijd, zin of energie heeft om zelf de markt af te struinen naar een groter bedrijfspand, kan natuurlijk ook een beroep doen op een makelaar, die altijd goed op de hoogte is van het beschikbare aanbod. Een makelaar kan de onderhandelingen voor je doen. Natuurlijk kost een makelaar geld, maar als hij of zij goed werk verricht, verdien je deze uitgaven weer terug.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie