Bedrijfsovername: zo pak je het aan

Bedrijfsovername: zo pak je het aan

Redactie Baaz
Een bedrijfsovername: het is aan de orde van de dag. Ook jij als ondernemer wil uiteraard groeien met je onderneming. Dit kan je versnellen door een bestaand bedrijf over te nemen, bijvoorbeeld je concurrent. Dit heeft uiteindelijk wél effect op je leiderschap, dus is het zaak dit verstandig te managen.

Toename bedrijfsovername

Bedrijfsovernames worden steeds vaker aangekondigd, zo blijkt ook uit onderzoek van het KPMG. Het aantal fusies en overnames in zowel Europa als Nederland blijkt zich op het hoogste niveau in maar liefst tien jaar te bevinden. Zeker wanneer we het bijvoorbeeld hebben over industrie, handel en specialistische zakelijke diensten zien we het aantal keer dat een bedrijfsovername plaatsvindt vaker en vaker voorkomen. Daarbij zijn er een aantal zaken essentieel om aan te denken. Een goede voorbereiding verhoogt bijvoorbeeld de slagingskans van overname en kan de doorlooptijd verkorten. Bovendien is het verstandig een overnameadviseur in te huren. Wil je jouw bedrijf verkopen, dan geldt dit uiteraard ook.

Overnameproces

Het is bovendien verstandig een bedrijf te vinden dat goed bij je eigen organisatie past. Eenmaal een bedrijf of koper gevonden, is het tijd om alle partijen die bij een overname betrokken zijn (adviseurs, financiers, notaris, juristen) te benaderen. Vervolgens is het zaak een gespecialiseerd overnamebureau in te schakelen om te onderhandelen met de (ver)kopende partij, financiers en andere betrokken partijen. De specialisten zijn zeer aan te raden, aangezien zij het volledige proces - van zoektoch tot notaris - kunnen regisseren en tegelijkertijd versnellen. Daarnaast worden de risico's tot een minimum beperkt.

Financiering bedrijfsovername

Dan de financiering van de bedrijfsovername. Bij de meeste overnames in Nederland kun je stellen dat de financiering uit drie onderdelen bestaat: eigen middelen koper, bancaire financiering en lening verkoper. Wil je een bedrijf overnemen, dan is het verstandig te kijken naar wat je zelf kunt inbrengen. Zonder eigen inbreng zal het in de meeste gevallen lastig worden om een overnamefinanciering rond te krijgen. Na de financiering is het tijd de overname in een afrondende fase te brengen.

Consequenties leiderschap

Bedenk voordat je de keuze maakt voor het bedrijfsovername, dat dit ten koste kan gaan aan je leiderschap. Als je goedlopende bedrijf samen gaat met een ander bedrijf, kan dit namelijk een hoop nieuwe stress opleveren. Stress die je afreageert op je medewerkers. Mocht je dit merken, dan is het niet verkeerd om een business coach in te schakelen die je kan helpen om weer op het succesvolle pad te komen. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie