Bedrijf verkocht en dan?

Redactie Baaz
In 2018 waren de overnameprijzen van bedrijven hoger dan ooit. Kapitaalkrachtigen die hun vermogen graag wilden zien groeien, hebben vorig jaar massaal hun geld gestoken in het overnemen van MKB-bedrijven. Ben jij ook een van die ondernemers die hiervan handig gebruik heeft gemaakt? Of wil jij je onderneming dit jaar alsnog gaan verkopen? Denk er dan alvast goed over na wat je daarna wilt gaan doen.

Belastingheffing voorkomen of beperken

Voordat we uiteen willen zetten wat de opties zijn als je je bedrijf verkocht hebt, willen we nog even op het volgende wijzen. Ga je je onderneming in de dichtbije toekomst verkopen? Reken je dan niet alvast helemaal rijk met de geschatte verkoopprijs. Over de verkoopprijs minus de boekwaarde van bijvoorbeeld inventaris moet je namelijk nog belasting betalen. Er zijn een aantal manieren waarop je deze belastingheffing kunt voorkomen, of in ieder geval kunt beperken.
 

  • Zet een commanditaire vennootschap of samenwerking met je opvolger op. Zolang je ondernemer blijft, hoef je nog niets te betalen;
  • Je kunt ook je onderneming onbelast verkopen aan een medewerker die er al langer dan drie jaar werkzaam is, of een medevennoot. De belastingheffing wordt verschoven naar de medewerker of de medevennoot en die zal een lagere prijs willen geven, maar de Belastingdienst profiteert in ieder geval niet mee;
  • Verkoop je eenmanszaak zonder belastingheffing aan een BV die je opzet. Na ongeveer drie jaar kun je de BV onbelast verkopen in geval van een holding, of moet je maximaal 25 procent belasting betalen van de winst op de aandelen;
  • Verkoop je onderneming en steek de opbrengst in een stakingslijfrente bij een verzekeraar of banksparen. Je betaalt wel belasting over de boekwinst, maar de inleg voor banksparen of de stakingslijfrente zijn aftrekbaar;
  • Heb je al volwassen kinderen aan wie je onderneming wil verkopen? Maak dan gebruik van de schenkingsfaciliteit bij bedrijfsopvolging: tot 1 miljoen euro vrijstelling, daarna 83 procent vrijstelling.

Een nieuw bedrijf opzetten of kopen

En wat dan te doen als je je bedrijf hebt verkocht? Veel ondernemers die hun bedrijf verkopen, starten een nieuw bedrijf of kopen een ander bedrijf. Een belangrijk kenmerk van veel ondernemers is namelijk dat ze altijd bezig zijn met nieuwe ideeën. Terwijl ze nog bezig zijn het ene plan te realiseren, zijn er alweer tien nieuwe plannen bedacht. Zodra de onderneming verkocht is, is er weer tijd (en vaak geld) om ook deze nieuwe projecten te gaan starten. Heb jij alweer een vernieuwende dienst in gedachten, of je oog laten vallen op een bedrijf dat het onder jouw leiding veel beter zou kunnen doen?

Rentenieren

Een andere optie is rentenieren. Zo kun je iets gaan doen wat je altijd al had willen doen, maar er niet de tijd of het geld voor had. Denk aan reizen of je inzetten als vrijwilliger. Wil je op deze manier enige tijd gaan doorbrengen, dan is het wel fijn dat je vermogen niet door inflatie en uitgaven teveel inkrimpt. Door je geld te stallen bij een vermogensbeheerder weet je dat er alles aan wordt gedaan om op jouw vermogen een zo hoog mogelijk rendement te krijgen. Maar welke vermogensbeheerder kies je dan? Er zitten grote verschillen in kosten en rendementen en de markt is niet transparant. Belangrijk dus om goed de vermogensbeheerders in Nederland te vergelijken, zodat je die partij kiest die het beste bij je past.

Tip: Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren?

Beleggen in vastgoed

Een andere manier om je geld voor je te laten werken, is het te beleggen in vastgoed. Tijdens de crises van 2008 en 2011 is de woningmarkt grotendeels stilgevallen. Door het tekort dat is ontstaan, en de nog steeds stijgende woningvraag, wordt echter verwacht dat vastgoed de komende jaren een zeer goed rendement blijft geven. Je kunt op diverse manieren investeren. Ten eerste kun je zelf panden opkopen en verhuren. Je bent dan wel tijd kwijt met het contact met huurders, en het regelen van het onderhoud bijvoorbeeld. Ook kun je via projectontwikkelaars investeren. Op deze manier hoef je haast geen tijd te investeren (behalve in een oriëntatie in welke projecten je je geld wil steken), en heb je toch een mooi rendement.

Welke van de bovenstaande opties spreekt jou het meest aan?

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie