Dit komt er kijken bij het overnemen van een bedrijf

Dit komt er kijken bij het overnemen van een bedrijf

Redactie Baaz

Afbeelding van pixabay

Als je wilt starten als ondernemer dan kun je een nieuw bedrijf opstarten vanaf de grond, maar je kunt ook kijken of je een bedrijf kunt overnemen. Bij een bedrijfsovername komt uiteraard het nodige kijken. Het grote voordeel is dat het bedrijf al is gevestigd en al een klantenkring heeft. Je stapt spreekwoordelijk op de rijdende trein en hoeft die alleen maar op de rails te houden. Er zijn natuurlijk wel een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden wanneer je de nieuwe eigenaar wordt van een bestaande onderneming.

Onderzoek naar de financiële situatie

Wanneer je een bedrijf overneemt is het zaak goed te weten wat de financiële situatie van het bedrijf is. Laat de boekhouding doornemen door een deskundige als je hier zelf onvoldoende kijk op hebt. Zo voorkom je dat je na de overname voor onaangename verrassingen komt te staan. Als er financiële problemen zijn met het bedrijf kun je een overname alsnog overwegen, maar dan tegen een lagere prijs omdat je deze problemen als nieuwe eigenaar immers het hoofd moet bieden. De huidige eigenaar is ongetwijfeld op de hoogte van de financiële positie van het bedrijf en zal hier dus redelijk mee om moeten gaan wil hij niet het risico lopen dat de overname afketst.

Begeleiding bij de overname

Soms is het niet voldoende om alleen de boekhouding door te nemen. Wil iemand een bedrijf verkopen dan komen daar soms meer belangen bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan goodwill. Neem je een goedlopend bedrijf over, dan hoef je niet veel moeite te doen om klanten te werven. Zeker niet als je de naam van het bedrijf mag houden. Voor zo’n gespreid bedje betaal je een bedrag aan goodwill aan de vorige eigenaar. Een deskundige op het gebied van bedrijfsovernames kan je adviseren of het gevraagde bedrag redelijk is. Want ook al gaat het om een bedrijf met een goede naam, je zal er hoe dan ook je schouders onder moeten zetten om het succes voort te zetten.

Doe onderzoek naar de marktwaarde

Voordat je een bedrijf overneemt is het belangrijk om te weten of er voldoende omzet behaald kan worden. Onderzoek dus de concurrentie in de regio. Het kan immers zijn dat de vorige eigenaar stopt met zijn zaak omdat het aantal klanten terugloopt en het toekomstperspectief daarom niet gunstig is. Neem je bijvoorbeeld een restaurant over, dan is het goed te weten of de klanten niet inmiddels liever bij de concurrent op het terras zitten vanwege een hippere menukaart. Anderzijds staat het je natuurlijk vrij om het concept aan te passen na de overname, tenzij hierover bij het overnemen van de zaak strikte afspraken zijn gemaakt. Let bij het overnemen van horeca ook op of de vergunning in orde is bij de gemeente. Zo voorkom je dat je je zaak moet sluiten omdat de vergunning om een bepaalde reden niet kan worden verlengd.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie