Alles over thuiswerken en COVID-19

Peter van Nieuw...
Het coronavirus wordt nu officieel een pandemie genoemd. Een van de maatregelen is thuiswerken. Bijeenkomsten van meer dan een handvol mensen zijn tot juni verboden. Vrijwel elk kantoor is daarmee gesloten. Dit is niet voor iedereen even makkelijk. Je huis wordt nu ineens je werkplek. Hoe maak je die switch het beste? Tips lees je hier.

Eigen structuur

Thuiswerken is natuurlijk heel anders dan op kantoor. Andere omgeving, andere structuur. Maak je eigen vaste regels. Begin je de dag liever met een bakje koffie op de bank of loop je graag een blokje om? Het laatste is nog altijd toegestaan. Doe dus vooral wat voor jou het fijnste werkt. 

Blijf sociaal 

Ondanks het feit dat je geen eindeloze vergaderingen meer hebt - wat op het eerste gezicht een voordeel kan lijken - is een goed idee om onder de mens te blijven. Hou dan ook genoeg contact met collega´s. Wat wordt er van je verwacht? Deze zaken kunnen verwateren als je thuis werkt. Blijf scherp. Maak zo veel mogelijk gebruik van de tools die jouw bedrijf beschikbaar stelt. Teams, Skype, 3CX, noem maar op. Niet alleen noodzakelijk; ook gewoon gezellig. 

Hoe manage je werknemers vanuit huis?

Het is lastig om je werknemers op afstand te managen. In elke andere instantie raden we micromanagement af, maar voor de komende periode is het laten aanleveren van een takenlijst geen slecht idee. Zorg ervoor dat junior-medewerkers een takenlijst naar je toe sturen.

Anders

Nu je thuiswerkt heb je controle op je eigen agenda. Heb je een project dat je al langer wilde oppakken? Dit is het moment. Besteed het goed. Een kans om te laten zien wat je kan en om zoveel mogelijk uit je werk te halen. Verras jezelf. 

Minder werken

Op kantoor zit je gauw acht of negen uur te werken. Dit is niet voor iedereen optimaal. Sommige mensen vinden het fijn om ´s middags even te rusten om vervolgens weer door te werken. Kijk maar naar Spanje. Weet wat er van je verwacht wordt en wanneer dit verwacht wordt. Aan de hand daarvan kan je jouw uren ietwat flexibeler indelen. Werk ´s avonds zelfs even uit als dit voor jou het beste werkt. Wees slim met je uren. 

Wat zijn COVID-19 symptomen?

  • Neusverkoudheid
  • Keelpijn
  • (Droge) hoest
  • Slijm ophoesten
  • Moeheid
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Hoofdpijn
  • Lichaamstemperatuur tvanaf 38 graden

Last van lichte symptomen? Blijf thuis en bel de huisarts niet op, adviseert het RIVM. Mocht je het virus hebben, dan ziek je vanzelf uit. Ervaar je daarentegen problemen met ademen of torenhoge koorts, meld je dan direct.