Vrouwen minder succesvol in verplichte salarisonderhandelingen

Vrouwen minder succesvol in verplichte salarisonderhandelingen

Redactie Baaz

Veel bedrijven gaan er in het arbeidsvoorwaardegesprek vanuit dat je onderhandeld over je salaris. Desondanks accepteert 67% van de vrouwen het eerste aanbod dat ze krijgen. Nieuw onderzoek wijst uit dat dit niet ongegrond is.

Ondanks dat iedereen wordt aangeraden om te onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden, vooral bij startersfuncties, kiest zo'n 33 procent van de vrouwen ervoor het eerste aanbod de accepteren. Volgens Linda Babcock en Sara Laschever resulteert dit in een potentieel verlies van bijna een half miljoen tegen de tijd dat de vrouwen de 60 hebben bereikt.

Net zo succesvol

Volgens een onderzoek van de Amerikaanse wetenschapper Christine Exley zijn vrouwen net zo succesvol in salarisonderhandelingen als mannen, maar alleen als ze vrijwillig besluiten te onderhandelen. Zodra ze gedwongen worden om te onderhandelen zijn ze minder succesvol dan mannen. Zodra vrouwen het idee hadden dat ze niet veel te winnen hadden besloten ze het eerste aanbod te accepteren zonder hier verder een woord over te reppen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie