Crowdfunding eenvoudiger in 2016

Crowdfunding eenvoudiger in 2016

Redactie Baaz
Crowdfunding is in opmars. Vorig jaar werd in Nederland door 600 bedrijven 51 miljoen euro opgehaald, dit jaar zal de alternatieve financiering verdubbelen! Investeren in crowdfunding is aantrekkelijk maar brengt wel risico’s met zich mee, startende ondernemers moeten dan ook aan strenge criteria voldoen. In 2016 zet de opmars door, zal de financiering eenvoudiger worden en mogen investeerders meer uitlenen.

Crowdfunding blijft aantrekkelijk

Als belegger in crowdfunding wil je een betrouwbaar rentepercentage, zonder risico om inleg te verliezen en je wilt weten welke eisen worden gesteld aan de krediethongerige ondernemer. Symbid, het financiële-tech bedrijf achter The Funding Network, gaat samen met Catena, spin-off van Europese treasury risicobeheerder Zanders, een onafhankelijke risicoscoring genaamd Inrisc aanbieden, die automatische risicoscore maakt voor komende leningen via crowdfunding. ‘Het rentepercentage komt tot stand zonder inspraak van de ondernemer. Op een schaal van 1 tot 10 wordt het risico en de rente objectief berekend waar niet meer vanaf kan worden geweken’, aldus Jeroen Bontje van Symbid.

Rendement brengt ook risico

Crowdfunding trekt vaak startups aan die nog niet vermogend zijn en bij banken geen geld kunnen ophalen. Je kunt je als belegger afvragen of zo’n investering, na grondige analyse en advies van de bank, niet een te groot risico is. Jeroen: ‘Bij ons komen alleen bedrijven in aanmerking voor crowdfunding die minimaal drie jaar bestaan.’ Bij een andere aanbieder, Kapitaal op Maat, mogen alleen doorgroeiende ondernemingen meedoen. ‘Bedrijven mogen hier zelf een aanzet geven voor een rentepercentage, maar vervolgens worden ze gescreend, vooral op aflossingscapaciteit. Als ze niet binnen de correcte bandbreedte zitten vallen ze af, dat gebeurt bij zeven op de tien aanvragen’, meldt Pim van de Velde van Kapitaal op Maat. Pim meldt ook dat bij de aanvraag van het rentepercentage rekening wordt gehouden met de wens van de beleggers. ‘Als een ondernemer een half procent eraf wil, kunnen beleggers al afhaken.’

Eenvoudiger in 2016

Vanaf dit jaar zal crowdfunding eenvoudiger worden gemaakt. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft maatregelen genomen om knelpunten weg te nemen voor de rechtstreekse financiering. Zo komt er een uitzondering op het provisieverbod voor equity-based crowdfunding. Het provisieverbod, een verbod op een vergoeding van de ondernemer voor het platform, was in het leven geroepen om te voorkomen dat een adviserend platform de klant in een bepaalde richting stuurt, maar daar is bij equity-based crowdfunding geen sprake van. Voor platformen van equity-based crowdfunding is die vergoeding een belangrijke inkomstenbron. Platformen die gebruik willen maken van die uitzondering kunnen zich melden bij de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM). Klanten van crowdfunding mogen vanaf 1 januari ook meer geld lenen om hun onderneming te financieren.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie