PR-Dashboard is eerste persdatabase die samenwerkt met ArtikelPro

PR-Dashboard is eerste persdatabase die samenwerkt met ArtikelPro

Redactie Baaz

PR-Dashboard heeft onlangs een samenwerkingscontract ondertekend met ArtikelPro. Deze overeenkomst is belangrijk, omdat hierdoor de gebruikers van PR-Dashboard altijd binnen de regels van de (auteursrechten)wet werken.

Jeroen Goeman Borgesius, oprichter van PR-Dashboard: "Monitoring is een essentieel onderdeel van PR. Op deze manier meet je de resultaten van de inspanning. Als voormalig Telegraaf journalist en hoofdredacteur van een tijdschrift snap ik heel goed dat uitgevers geld willen voor het gebruik van die artikelen. Dankzij de samenwerking met ArtikelPro is iets wat wij al jaren vanzelfsprekend vinden, nu voor zowel de groot- als kleinzakelijke markt geregeld."

Illegaal artikelen verhandelen

Suzanne Walgreen, werkzaam bij ArtikelPro als content consultant: "In de Nederlandse markt zijn MMO’s actief die illegaal artikelen verhandelen, veelal tegen onrealistische tarieven. Zij zijn van mening dat hun handelen geen inbreuk zou maken op de auteursrechten van de uitgevers wiens artikelen zij monitoren. Dit is onjuist en misleidend. Veelal worden websites automatisch gescrapet, zonder dat er enige auteursrechtelijke afdracht aan de uitgever wordt uitgekeerd."

Misdrijf

Overtreding van de Auteurswet is een misdrijf. Als de mediamonitoringleverancier niet over de juiste licenties beschikt is zowel de tussenleverancier als de eindgebruiker van artikelen aansprakelijk voor de auteursrechtelijke inbreuken.

Eindgebruiker ook in overtreding

De regels met betrekking tot auteursrechten voor mediamonitoringleveranciers zijn al lange tijd van kracht, maar vanaf 2020 zijn de procedures verder verfijnd en wordt er nu strenger toegezien op naleving. Voor on- en offline monitoring dient te worden betaald voor auteursrechten. Dit geldt voor zowel artikelen voor, als achter een eventuele betaalmuur. Gebeurt dit niet, dan zijn de organisatie, de (tussen)leverancier én de eindgebruiker in overtreding.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie