Nieuwe lading studenten popelt om startup te beginnen

Nieuwe lading studenten popelt om startup te beginnen

Redactie Baaz

Op 5 oktober is het weer zo ver: 800 studenten zullen dan een begin maken met hun startup onderneming.

Een heel schooljaar lang leren studenten van MBO-, HBO- en universitaire opleidingen hoe ze van innovatieve ideeën tot een goedlopende onderneming kunnen komen.

Ze doorlopen hierbij alle stadia die horen bij een jong bedrijf; het opzetten van een businessmodel, het zoeken naar financiering, het bestuur van een onderneming en de boekhouding. De stichting Jong Ondernemen, organisator van dit programma, meldt dat het aantal deelnemers dit jaar flink is gestegen ten opzichte van vorig jaar. 

En dat is niet gek. Startups zijn cool, hebben charme en zijn sympathiek. Oprichters van startups zijn de helden die zich niet in een keurslijf laten persen, maar zelf het voortouw nemen, met creatieve ideeën komen en deze ook nog zelf (laten) uitvoeren! Nederland omarmt de startup nu meer dan ooit, een ontwikkeling die zo te zien ook onder studenten leeft. 

Veilige kweektuin studenten

Het door Jong Ondernemen georganiseerde ‘Student Company of the Year’ heeft tot doel om studenten kennis te laten maken met het starten van een ‘echt’ bedrijf. Het omarmt dan ook de mogelijkheden die door de partners van Jong Ondernemen worden aangereikt: de bankrekening loopt bij ABNAMRO, de mutaties worden automatisch in de administratie in Twinfield Online Boekhouden geschoten.
 
Danielle de Jongh van Jong Ondernemen licht toe: ‘Student Company of the Year is echt een kweektuin. Hier kunnen studenten pionieren, kijken of dit iets voor ze is, zonder dat daar – in tegenstelling tot andere startup initiatieven – consequenties aan verbonden zijn. Zo zorgen wij ervoor dat ze verzekerd zijn en kunnen ze geen financiële schade oplopen. Hierdoor kunnen ze fouten maken in een veilige omgeving en dat maakt dat de drempel om een studentbedrijf te starten een stuk lager komt te liggen. Studenten kunnen dus proeven aan het startup leven en vervolgens prima besluiten dat ze toch bij een multinational willen werken.’  

Ontwikkeling van skills

Student Company van het jaar brengt dan ook niet alleen startups voort. ‘Het is minstens zo belangrijk dat studenten die later in vaste dienst gaan bepaalde ondernemende skills ontwikkelen, zoals samenwerken en verantwoordelijkheid nemen’, stelt De Jongh.

Deze stelling wordt onderbouwd door een onderzoek van TU Eindhoven naar het lange termijn effect van ondernemen tijdens de studie. Uit het onderzoek blijkt dat studenten vinden dat ze meer zelfvertrouwen hebben gekregen en makkelijker problemen kunnen oplossen. Verder zijn ze van mening dat hun creativiteit is verbeterd en dat ze meer initiatief tonen. Ook zeggen ze over een groter netwerk te beschikken. 

Christian Rooth, Head of HR bij Wolters Kluwer Tax & Accounting Nederland, bevestigt wat De Jongh zegt: ‘Werkzoekenden die tijdens hun studie aan een studentenbedrijf hebben deelgenomen hebben waardevolle competenties ontwikkeld die doorslaggevend kunnen zijn in het krijgen van die ene echt leuke job. We zien dat dit soort new hires in de praktijk sneller initiatieven ontplooien, verantwoordelijk gedrag laten zien en goed functioneren in groepen. Dit soort opleidingsprogramma's helpt bij het ontwikkelen van vaardigheden die deze generatie op de arbeidsmarkt nodig heeft.’ 

Creatieve ideeën

Dat het programma tot creatieve ideeën leidt bleek vorig jaar wel uit de winnaars. De grote winnaar op hbo-niveau was Range of Monitor, een slimme app voor fysiotherapeuten. De app is ontwikkeld voor mensen met schouderklachten, een veelvoorkomende kwaal die vaak lang aanhoudt. Door toepassing van de app wordt de dienstverlening van de fysiotherapeut beter, worden de behandeltijden korter én gaat de administratietijd voor de fysiotherapeut omlaag. 
 
De publieksprijs ging naar Luxioeen lamp die is te veranderen in 4 verschillende designs. De derde plaats van de Student Company van het jaar hbo/ wo ging naar Just in Case en de tweede plaats werd ingenomen door Vogelvlucht. Bij de mbo-ers sleepte Young Innovators de hoofdprijs binnen en Pouch kreeg een mooie derde plaats.

Ben je student en wil je proeven aan ondernemerschap? Dan kun je je (via jouw opleiding) aanmelden bij Stichting Jong Ondernemen. Ook ondernemers en financieel professionals die graag een team willen coachen kunnen zich aanmelden. 
 
 
 
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie