7 Tips voor veilig en comfortabel wonen voor studenten in Groningen

7 Tips voor veilig en comfortabel wonen voor studenten in Groningen

Redactie Baaz

Groningen staat bekend als een echte studentenstad met een enorm aanbod aan studies. Het is daarom erg in trek om hier als student te wonen. Echter, het vinden van een geschikte kamer niet altijd even gemakkelijk. Het is daarom verstandig om ruim van tevoren te beginnen met zoeken.

Maak een overzicht van belangrijke wensen voor jouw kamer. Denk aan de locatie, de huurprijs en voorzieningen die je graag in de buurt hebt. Zo kun je gericht zoeken naar een kamer die optimaal bij jou past als student in Groningen.

Maak ook gebruik van online platforms als Huurportaal en DUWO om het aanbod te verkennen. Schrijf je op tijd in bij een studentenhuisvester voor een grotere kans op een kamer. Wees flexibel in je zoektocht en houd verschillende opties open. Dan lukt het zeker om de perfecte studentenwoning in Groningen te vinden. Blijf verder lezen voor de 7 beste tips om een studentwoning te huren in Groningen.

Tip 1: Veiligheid staat voorop

Veiligheid is een belangrijk aandachtspunt. Uit onderzoek van de brandweer blijkt dat het vaak schort aan brandpreventie in studentenpanden. Controleer dus goed of er rookmelders, blusmiddelen en vluchtwegen aanwezig zijn.

Bij het zoeken naar studentenhuisvesting is veiligheid heel belangrijk. Overweeg deze tips:

 

  • Rookmelders: Controleer of er rookmelders en duidelijk aangegeven nooduitgangen zijn.
  • Verlichting: Kijk of het gebouw en de omgeving goed verlicht zijn, vooral bij de ingangen.
  • Onderhoud: Vraag naar de onderhoudsgeschiedenis. En of er regelmatig veiligheidscontroles plaatsvinden.
  • Ervaringen: Praat met huidige bewoners over hun ervaringen met veiligheid in het gebouw.
  • Straatverlichting: Kies een woning in een veilige buurt met goede straatverlichting.

Deze stappen helpen je om een veilige en prettige woonomgeving te vinden tijdens je studietijd.

Tip 2: Zoek online naar kamers

Het is best lastig om als student of starter een betaalbare huurwoning te vinden in Groningen. Gelukkig zijn er een paar goede manieren om aan een plekje te komen.

DUWO is echt hét aanspreekpunt voor studentenhuisvesting in de stad. Ze hebben allerlei betaalbare kamers en appartementen verspreid door Groningen. Als je lid wordt van DUWO krijg je bovendien voorrang bij hun woningen. Dus schrijf je op tijd in!

Ook via Huurportaal kun je prima een huurwoning in Groningen vinden. Ze hebben een enorm aanbod met meer dan 200 beschikbare woningen. De gemiddelde huurprijs is ongeveer €1138 voor een studio. En €1291 voor een appartement, of maar €587 voor een kamer en €398 voor een studentenappartement. Op Huurportaal vind je vast iets dat bij je past.

Mijn advies is om je goed voor te bereiden en bij zowel DUWO als Huurportaal in te schrijven. Zo vergroot je je kansen aanzienlijk om snel een fijne huurwoning in Groningen te scoren!

 

  1. Word lid van DUWO voor toegang tot betaalbare studentenhuisvesting
  2. Bekijk het aanbod op Huurportaal voor diverse huurwoningen
  3. Schrijf je op tijd in bij beide organisaties
  4. Wees flexibel in je zoektocht naar de ideale plek
  5. Met goede voorbereiding vind je zeker een leuke huurwoning

Tip 4: Informeer naar de huisgenoten

Het hebben van fijne huisgenoten is cruciaal voor een prettige woonervaring. Vraag de verhuurder daarom altijd naar ervaringen met vorige bewoners. Klikt het tussen jullie? Passen jullie bij elkaar qua levensstijl? Dit geeft belangrijke inzichten voor een goede sfeer in huis. Neem ook zeker contact op met je potentiële huisgenoten vooraf. Zo weet je of je op één lijn zit. Wist je dat jongeren ook graag investeren in de woningmarkt?

Tip 5: Inrichting van je ruimte

Bij het inrichten van een kleine studentenkamer is creativiteit belangrijk. Gebruik multifunctionele meubels en verticale opbergruimte om ruimte te besparen. Voeg persoonlijke decoraties toe om je kamer uniek te maken. Goede verlichting en planten kunnen ook bijdragen aan een aangename sfeer.

Tip 6: Schrijf je in bij SSH

SSH is de grootste aanbieder van studentenwoningen in Groningen. Als je je inschrijft als SSH-lid maak je meer kans op een woning. SSH hanteert een puntensysteem, waarbij je voorrang krijgt naarmate je langer ingeschreven staat. Regel dit dus ruim van tevoren, bij voorkeur zodra je een studie in Groningen gaat volgen. Zo vergroot je aanzienlijk je kansen op een kamer via SSH. Internationale studenten wonen veelal in huurwoningen, bleek uit onderzoek.

Tip 7: Community en netwerken

Deel uitmaken van de studentengemeenschap in Groningen biedt volop kansen. Het is belangrijk actief te zijn op de campus en deel te nemen aan activiteiten en evenementen. Sluit je aan bij studentenverenigingen of -clubs die passen bij jouw interesses. Dit is niet alleen leuk, maar biedt ook mogelijkheden om te netwerken en vriendschappen op te bouwen. Klantenservicemedewerker is de favoriete bijbaan van de student.

Voor netwerkmogelijkheden, overweeg deelname aan academische groepen of studiegerelateerde evenementen. Dit kan deuren openen voor toekomstige carrièremogelijkheden. Verwacht jij net als andere Groningse studenten op een 4-daagse werkweek en 3000 euro salaris? Ook sociale media kunnen helpen bij het uitbreiden van je netwerk in de academische gemeenschap. Wees open en proactief om je sociale en professionele kring in Groningen te vergroten.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie