ZZP'er maakt zich regelmatig druk over financiële situatie

ZZP
Bart Remmers
Tweederde van de ZZP’ers heeft een fluctuerend inkomen. Deze groep zelfstandigen heeft vaker te maken met een lagere winst en is sterker gericht op de korte termijn.

Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken samen met het Nibud onder ruim 1.200 zzp’ers in Nederland. Uit het onderzoek blijkt ook dat ZZP’ers die geen overzicht hebben de meeste problemen ervaren: ze zijn onzeker, hebben financiële zorgen en minder reserves. Met de online tool ‘ZZP’ helpt Wijzer in geldzaken zelfstandigen met tips en inzicht in hun persoonlijke financiële situatie. 

Kans op financiële problemen groot 

18 procent van de ZZP’ers maakt zich (ernstig) zorgen over hun financiële situatie. Dat is niet verwonderlijk, want één op de tien ZZP procent zet nooit geld opzij. Slechts 26 procent reserveert periodiek een vast bedrag of vast deel van de winst. De meerderheid (55 procent) legt geld opzij als er geld over is. De helft van degenen die geld apart houden, kan hiermee meer dan 6 maanden overbruggen, de helft minder dan 6 maanden.

Nieuwe tool 

ZZP’ers geven in het onderzoek aan dat zij met name ondersteuning kunnen gebruiken bij hun fluctuerende inkomen. Daarom heeft Wijzer in geldzaken een nieuwe online tool ontwikkeld. Na beantwoording van enkele vragen krijgt de ZZP’er duidelijke en persoonlijke tips. 

Denk aan tips over het inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven, het opzetten en bijhouden van een administratie, geld reserveren (voor de Belastingdienst, een buffer en privé-uitgaven), verzekeringen, belastingen en wat te doen wanneer je uitgaven hoger zijn dan je inkomsten.
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart