International Jazz Day: Nederlanders luisteren massaal meer naar Jazz

International Jazz Day: Nederlanders luisteren massaal meer naar Jazz

Redactie Baaz

Steeds meer Nederlanders luisteren naar jazz, zo blijkt uit de data van Spotify. De populariteit van het genre is in de afgelopen tijd enorm gestegen. In 2018 luisterden we in Nederland gemiddeld 33 jazznummers in een jaar. Afgelopen jaar waren dat er gemiddeld 66. Als dit wordt omgerekend naar het exacte aantal streams, is hier een stijging van 98% te zien. Tot nu toe zijn er dit jaar al ruim 300 miljoen jazznummers gestreamd in Nederland. 

De stijging van jazz in beeld

Zie hieronder de stijging van het aantal jazz streams door de jaren heen. De hoge pieken geven de feestdagen weer, wanneer jazz extra populair is. Zo wordt Michael Bublé met zijn album 'Christmas' ieder jaar erg goed gestreamd. Buiten de pieken om blijft de populariteit van het genre stijgen.

Nederlands succes in Jazz

Kyteman’s nummer ‘Sorry’ staat twee keer in de Nederlandse top 3 van meest gestreamde jazz tracks. De versie die hij Tovili speelde staat op de eerste plaats en die op Lowlands in 2009 eindigt op plek 3. ‘Mystery Repeats’ van Pete Philly & Perquisite staat op de tweede plaats. Deze tracks zijn tevens ook de best beluisterde albums van Nederlandse artiesten in Nederland. Wereldwijd zijn de tracks 'It’s beginning to look a lot like Christmas’ en 'Holly Jolly Christmas’ van Michael Bublé het meest gestreamed.

Meeste liefde voor jazz in Amsterdam

De top 5 van de steden in Nederland waar jazz vorige maand het meest werd geluisterd bestaat uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Haarlem. In Amsterdam werd het genre in maart ruim 23 miljoen keer gestreamd. Dat betekent dat de gemiddelde Amsterdammer ongeveer 28 jazznummers in één maand heeft geluisterd. Haarlemmers zijn relatief grote jazzliefhebbers: gezien het aantal inwoners staat de stad opvallend hoog in de lijst.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie