Zo creëer je een duurzaam kantoor aan huis 

Zo creëer je een duurzaam kantoor aan huis 

Redactie Baaz

Een maatschappelijk verantwoorde, duurzame manier van ondernemen wordt door steeds meer ondernemers nagestreefd. Zij zoeken voortdurend naar kansen om processen te optimaliseren, reststromen te minimaliseren, enzovoorts. Het nemen van verduurzamende maatregelen is niet alleen interessant voor grotere bedrijven met een eigen kantoorpand of werkplaats. Denk ook aan freelancers met een kantoor aan huis. Voor hen kan het interessant zijn om advies over zonnepanelen in te winnen en deze op het dak van bijvoorbeeld de aanbouw te laten plaatsen. Zeker voor partijen in de zakelijke dienstverlening is het relatief makkelijk om met zonnepanelen voldoende groene stroom op te wekken om het eigen verbruik te kunnen compenseren. Welke verduurzamende maatregelen nam jij al voor je kantoor aan huis? 
 

Plat dak van kantoor aan huis ideaal voor zonnepanelen 

Veel ondernemers hebben voor hun kantoor aan huis een aanbouw gerealiseerd. Zo’n aanbouw heeft doorgaans een plat dak, dat zich uitstekend leent voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Overigens blijken ook veel schuine daken geschikt te zijn. HomeQgo, een vertrouwd aanbieder van onder meer zonnepanelen, meldt dat circa 70% van de Nederlandse daken bekleed kan worden met zonnecollectoren. Het voordeel van een plat dak ten opzichte van schuine daken is de mogelijkheid om zonnepanelen in de meest efficiënte hoek te plaatsen. Zo kan het rendement van de zonnecollectoren optimaal benut worden. Bij schuine daken ben je afhankelijk van de stand en hellingshoek hiervan. 

Het laten plaatsen van zonnepanelen kun je combineren met de installatie van een laadpaal, wanneer je een elektrische zakelijke auto hebt. Op het moment dat er sprake is van een overschot aan opgewekte groene stroom gebruik je dit voor het opladen van de accu. 

Verbeter de isolatie van een kantoor aan huis 

Naast de mogelijkheid om het dak van een kantoor aan huis te bekleden met zonnepanelen, kun je de isolatie hiervan verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de dakisolatie, het isoleren van de spouwmuur, het aanbrengen van een isolerende laag onder de vloer en het vervangen van bestaande ruiten voor HR++ glas. Dat helpt niet alleen het energieverbruik van deze kantoorruimte te verminderen; ook komen deze aanpassingen het comfort in je kantoor ten goede. 

Tip: kijk eens naar de mogelijkheid om een plat dak te bekleden met sedum en mossen. Een dergelijk groen dak is steeds populairder en kan goed gecombineerd worden met zonnepanelen. Groene daken houden de warmte vast in de wintermaanden en voorkomen in de zomer juist dat het kantoor al snel erg warm wordt. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie