Alles wat je wilt weten over nieuwe kozijnen

Alles wat je wilt weten over nieuwe kozijnen

Redactie Baaz
Kozijnen behoren voor velen niet tot de algemene kennis. Niet iedereen zal er ook mee te maken krijgen. Het zal je nog verbazen hoeveel mogelijkheden er zijn voor kozijnen. Als je een huis gaat verbouwen of gaat laten bouwen, zal je een keer voor de keuze staan over welke kozijnen jij wilt hebben.

In dit artikel zullen we jou kort iets bijbrengen over de kosten, het materiaal en wat overige eigenschappen van kozijnen. Mocht het dan ooit nodig zijn, heb jij kennis paraat over alle verschillende opties.  

Wat zijn de prijsverschillen?

Het is erg lastig concreet aan te geven hoeveel je kozijnen zouden gaan kosten, omdat elk raam anders is. Wel kunnen we vertellen dat de kosten voor kunststof duidelijk het laagst zijn. Je bent hier voor 2,5 vierkante meter ongeveer 1000 euro voor kwijt. Dezelfde oppervlakte in hout zal je 2500 euro kosten en aluminium doet daar nog een klein schepje bovenop. Straks zal je zien dat het afhankelijk is van je eigen wensen welk materiaal je kiest. Elk materiaal heeft weer andere voor- en nadelen. 

Het materiaal van het kozijn

De meest gebruikte materialen voor kozijnen, zijn hout, kunststof, staal en aluminium. Elk materiaal heeft zijn eigen kwaliteiten waardoor je goed zal moeten kijken naar wat voor jou belangrijk is. Hout is goed tegen UV-stralen en kan veel weersomstandigheden aan. Kunststof kozijnen zijn relatief goedkoop en zijn beter in het isoleren. Staal is erg sterk en zal dus helpen bij het voorkomen van inbraken. Ook is staal erg onderhoudsvriendelijk. Aluminium heeft een extra beschermende laag wat het weersbestendig maakt en erg stevig.

Overige personalisaties aan je kozijn 

Een kozijn kan voor jouw huis veel meer zijn dan de rand van je raam. Tegenwoordig kan je met een kozijnen configurator kozijnen op meerdere manieren personaliseren. Denk aan de schuifrichting, welk raam open kan klappen, de hendel, de kleur, dus genoeg leuke details waar je met een beetje tijd en aandacht echt iets eigens van kan maken. Wel zijn de kleuren wat neutraler, dus denk niet aan neon roze, maar eerder aan donkerblauw of donker rood. In ieder geval genoeg kleur om het te laten opvallen.

Alles omvattend is een kozijnen kopen helemaal zo makkelijk nog niet. De vele opties kunnen je misschien afschrikken, maar vergeet niet dat er veel mensen zijn die er verstand van hebben. Val hen ook zeker lastig met al je vragen.  

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie