Zal het gebruik van elektrische fietsen toenemen?

Zal het gebruik van elektrische fietsen toenemen?

Redactie Baaz

Wanneer een werkgever zijn werknemer een fiets geeft voor onder andere woon-werkverkeer en zakelijk gebruik, stuit hij op nogal wat vage fiscale regelgevingen. In vrijwel alle gevallen zal de fiets ook privé worden gebruikt en daar komt voor de werkgever nogal wat rompslomp bij kijken. Hij zal de waarde in het economisch verkeer moeten berekenen, wat tot omslachtige berekeningen kan leiden om zo tot een bijtelling te komen. De brancheorganisatie BOVAG pleitte er al geruime tijd voor om deze regeling geheel af te schaffen.

Zowel de controle op het aantal privékilometers als de berekening van de bijtelling waren dusdanig omslachtig dat veel werkgevers hebben besloten om geen fiets ter beschikking te stellen. Dit druist juist tegen de wens van de overheid in om mensen zoveel mogelijk met de fiets of openbaar vervoer te laten reizen. De overheid is nu aan de wensen van de BOVAG tegemoet gekomen en per 2020 zal er een nieuwe vereenvoudigde regeling in werking treden. 

De nieuwe regeling elektrische fietsen

De nieuwe regeling voorziet in een forfaitaire bijtelling van 7 procent van de consumentenadviesprijs. Hierdoor hoeft de werkgever geen waarde in het economische verkeer meer te berekenen en ook met privégebruik van de fiets hoeft geen rekening meer gehouden te worden. Bij vaststelling van het percentage van 7 procent is de overheid uitgegaan van een gemiddeld privégebruik van 25 procent. Het toepassen van een forfait is voor de werkgever relatief eenvoudig en ook de werknemer heeft zo direct inzicht in hoeveel de fiets hem maandelijks kost. 

Voordelen voor werkgever en werknemer 

De verwachting is, nu de regeling een stuk eenvoudiger is, dat veel werkgevers de fietsregeling weer gaan invoeren. Vooral nu de elektrische fiets een trend is, zullen veel werknemers hier wel interesse in hebben. Het loont zich dus om nog niet direct zelf een elektrische fiets aan te schaffen. Het scheelt heel veel als je niet zelf hoeft te investeren in een nieuwe elektrische fiets, maar je kunt wel al lekker rondkijken naar welke elektrische fietsen er zijn. Bekijk alle elektrische fietsen via Mantel.com. Als je werkgever ook de regeling gaat aanbieden, weet jij in ieder geval al welke elektrische fiets je gaat nemen. 

Voordelen elektrische fietsen voor de overheid 

Een aankomende stijging van het aantal elektrische fietsen is daarnaast ook een groot voordeel voor de overheid. De verwachting is dat daarmee jaarlijks zo’n 10 miljoen euro extra aan belastinginkomsten kan worden gegenereerd. Daarnaast zullen veel werknemers kiezen voor de nieuwste generatie elektrische fietsen. Deze fietsen kunnen op afstanden tot 15 kilometer gemakkelijk de auto vervangen. Dit scheelt weer enorm in de uitstoot van CO², wat goed is voor het milieu én het ziekteverzuim.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie