Zakelijke rekening openen als zzp’er? 5 redenen om het te doen!

Zakelijke rekening openen als zzp’er? 5 redenen om het te doen!

Redactie Baaz

Sta je op het punt om als zzp’er aan de slag te gaan en wil je vanaf dag één uit de startblokken schieten? Bereid je dan goed voor. Ga op zoek naar een bedrijfspand, zorg dat je klanten hebt om voor te werken en sluit de juiste verzekeringen af. Open daarnaast een zakelijke rekening. Omdat zo’n rekening niet verplicht is voor zzp’ers en geld kost, laat je hem mogelijk links liggen. Zonde, want er zijn genoeg redenen om zo’n rekening te openen. Dit zijn in onze ogen de belangrijkste.
 

1. Je financiën worden er overzichtelijker door

Als zelfstandig ondernemer wil je dat je financiën overzichtelijk zijn. Je ziet zo in een oogopslag hoeveel geld er uitgaat en binnenkomt. Dit brengt ons bij de eerste reden om een zakelijke rekening te openen, want hiermee zorg je voor overzichtelijke financiën. Doordat je de rekening uitsluitend voor je bedrijf gebruikt, lopen zakelijk geld en privégeld niet door elkaar. Dit gebeurt wel als je een privérekening voor je bedrijf gebruikt.

2. Je straalt professionaliteit uit

Professionaliteit uitstralen is belangrijk voor zzp’ers. Kom je niet professioneel over? Dan kiest een potentiële klant misschien voor een ander bedrijf en dat wil je voorkomen. Een zakelijke rekening helpt je hier een handje bij, want deze staat op naam van je bedrijf. Als een klant geld naar je overmaakt, komt de naam van jouw bedrijf bij deze transactie te staan. Dit oogt een stuk professioneler dan wanneer hier een persoonsnaam bij staat. Een persoonsnaam kan bovendien voor verwarring zorgen, want niet iedereen koppelt deze naam direct aan een bedrijf.

3. Je kunt hem aan je boekhoudprogramma koppelen

Of je nu aan het roer staat van een groot bedrijf of een eenmanszaak, boekhouden is iets waar je niet aan ontkomt. Ondernemers zijn volgens de wet namelijk verplicht om een administratie bij te houden. Deze moet je bovendien een aantal jaar bewaren. Wie minder tijd wil besteden aan boekhouden, kan een boekhoudprogramma gebruiken. Als je een zakelijke rekening hebt, kun je deze aan dit programma koppelen. Transacties worden dan automatisch ingelezen, waardoor je veel minder tijd kwijt bent aan de boekhouding.

4. Je krijgt makkelijker een zakelijke financiering

Wil je investeren in je bedrijf? Dan heb je mogelijk veel geld nodig. Als je dit zelf niet hebt liggen, kan een zakelijke lening zzp uitkomst bieden. Om zo’n lening aan te vragen, moet je vaak aan de nodige voorwaarden voldoen. Zo eisen veel banken bijvoorbeeld dat je een zakelijke rekening hebt. Zij storten het geldbedrag vaak alleen op een bedrijfsrekening. Verwacht daarom niet dat je een zakelijke lening krijgt als je enkel een privérekening hebt.

5. Je kunt de kosten opvoeren

Voor een zakelijke rekening betaal je vaak een vast bedrag per maand. Door deze kosten twijfelen veel zzp’ers of ze zo’n rekening moeten openen. Laat je alleen niet te veel leiden door het kostenplaatje, want je kunt deze kosten opvoeren als zakelijke kosten. Hierdoor betaal je mogelijk minder belasting.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie