Zo zorg je als ondernemer voor een perfecte werk-privébalans

Zo zorg je als ondernemer voor een perfecte werk-privébalans

Redactie Baaz

Aan veel ondernemers is een 9-tot-5-mentaliteit niet besteed. Zakelijke afspraken buiten kantoortijden, een vorkje prikken met een klant, ‘s avonds nog even wat administratie: werk en privé lopen al erg snel in elkaar over. Toch is het belangrijk om je rust te blijven pakken.

Een goede werk-privébalans is essentieel voor jouw gezondheid, maar ook voor die van je bedrijf. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je niet tóch nog eventjes aan het werk gaat als je eigenlijk rust moet nemen?

Plan je rustmomenten

Een gedegen planning is niet alleen belangrijk in je werk, maar ook in je privéleven. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je op vaste tijden in de week gaat sporten, zodat dit een gewoonte wordt en je niet per ongeluk zakelijke afspraken inplant op deze momenten. Wat hier ook bij helpt is om in groepsverband te sporten: dit zorgt voor een een verplichting tegenover je sportmaatjes waardoor je niet alsnog andere afspraken inplant als je eigenlijk had willen sporten.

Neem voldoende vrij

Als ondernemer is je werk nooit echt af. Streef hier dus niet naar! Gun jezelf dan ook voldoende vrije dagen en vakanties. Zet hier geld voor apart, op bijvoorbeeld een aparte zakelijke rekening.

Zorg ervoor dat je voldoende financiële middelen hebt om vakanties en vrije dagen op te vangen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door aparte spaarpotjes te maken, waar je alleen aankomt voor de doelen waarvoor je spaart. Zo kun je een potje voor vakantie maken, maar ook een potje voor een nachtje weg met je geliefde, een diner in dat ene luxe restaurant, of dat avondje uit waar je al zo lang naar snakt.

Luister altijd naar je lichaam

Een betere raadgever dan je eigen lichaam is er niet. Zorg er daarom voor dat je signalen van je lichaam niet negeert! Als je ziek bent, ben je ziek. Ga niet alsnog naar een zakelijke afspraak: de kans dat je uiteindelijk nog veel zieker wordt en daardoor nog meer dingen mist is namelijk groot.

Dit geldt voor fysieke ongemakken, maar ook voor mentale. Merk je dat je prikkelbaar, vermoeid, of gewoon algemeen ‘down’ raakt? Neem dan rust! Een afspraak afzeggen is vervelend, maar dat is altijd beter dan in een burn-out terechtkomen omdat je te veel van jezelf vergt.

Zorg voor een goede nachtrust

Dit lijkt een open deur, maar gaat bij veel ondernemers toch mis. Acht uur slaap per dag is aanbevolen. Het kan natuurlijk ook zijn dat jij meer nodig hebt dan dat: zoals gezegd is dan ook belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren.

Maar een goede nachtrust is meer dan slapen alleen. Als je voordat je in slaap valt alleen maar bezig bent met je werk, verstoort dit je nachtrust. Zorg er daarom voor dat je minstens een uur voordat je naar bed gaat alles wat met je werk te maken heeft afsluit. Idealiter vermijd je vanaf dat moment ook beeldschermen. Onze suggestie: zet een lekkere kop (cafeïnevrije!) thee en sluit de dag af met een goed boek.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie