Zakelijke rekening als zzp’er afsluiten of niet?

Zakelijke rekening als zzp’er afsluiten of niet?

Redactie Baaz

In Nederland zijn er heel wat mensen die erover na zitten te denken om een eigen onderneming te starten. Zij willen als zzp’er beginnen, maar hebben geen idee waar ze allemaal aan moeten denken bij de start van een eigen bedrijf. In dit artikel willen we het daarom met je hebben over je financiële situatie als zzp’er: moet je een zakelijke rekening afsluiten wanneer je als zelfstandige zonder personeel werkt of is dat niet verplicht?

Is een zakelijke rekening voor zzp’ers verplicht?

Het aantal zelfstandige ondernemers in Nederland is in de laatste 20 jaar flink gestegen. Op het moment zijn er ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders die aan het werk zijn als zzp’er. Reken er maar op dat niet al die 1,1 miljoen mensen beschikken over een zakelijke rekening. Het hebben van een zakelijke rekening voor zzp’ers is namelijk niet verplicht. Je mag gewoon gebruik maken van de privérekening, mits je je aan een aantal regels houdt. De Belastingdienst vindt het bijvoorbeeld van groot belang dat je je zakelijke inkomsten en uitgaven altijd goed weet te scheiden - ook op een privérekening.

Je moet namelijk altijd een duidelijke administratie kunnen laten zien wanneer de Belastingdienst daarom vraagt. Voor veel ondernemers is een privérekening óók gebruiken als zakelijke rekening niet overzichtelijk genoeg. Want: welke kosten heb je voor jezelf gemaakt en welke voor je onderneming? Dat is een van de redenen waarom de meeste zzp’ers kiezen voor het openen van een zakelijke bankrekening. Daarmee is direct duidelijk wat erin gaat en wat eruit gaat. Dat biedt volledige transparantie voor de Belastingdienst en dat is wel zo prettig.

Voordelen van een zakelijke rekening voor zzp’ers

Die transparantie is direct het grootste voordeel van een zakelijke rekening openen voor zzp’ers. Het is niet alleen voor de Belastingdienst een stuk duidelijker, maar ook voor jezelf. Een ander voordeel is dat je als zzp’er ruim de keuze hebt in diverse banken voor het openen van een zakelijke bankrekening. Door aan de slag te gaan met banken vergelijken vind je altijd een bank die het beste bij jou en je bedrijf past. Voor sommige ondernemingen is dat extra belangrijk. Ben je bijvoorbeeld bezig met duurzaam ondernemen dan is het wel zo prettig om voor een groene bank te gaan. Andere voordelen van het openen van een zakelijke rekening voor zzp’ers is onder andere:
 

  • Je boekhouder wordt ook heel blij van een overzichtelijke administratie. Hij of zij kan veel eenvoudiger je administratie doen wanneer alles duidelijk is en bij elkaar staat.
  • Je krijgt zelf een betere inkijk in welke zakelijke kosten je maakt en of je eventueel ergens geld kunt besparen.
  • Een zakelijke rekening zorgt voor een professionele uitstraling. Zeg nou zelf: een BV in je zakelijke rekening klinkt toch veel beter dan alleen je naam en voornaam?
  • Wat ook goed is om te weten, is dat wanneer de Belastingdienst je administratie in wil zien ze ook bankafschriften willen zien. Bij een privérekening betekent dit dat ze ook inzage krijgen in je andere uitgaven.

Zijn er ook nadelen van een zakelijke rekening voor zzp’ers te vinden?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen te vinden aan een zakelijke rekening voor zzp’ers. Het afsluiten van zo’n rekening is namelijk niet gratis. Sterker nog: je moet over het algemeen een aanzienlijk bedrag per maand betalen! Daarom kiezen sommige zzp’ers ervoor om een tweede privérekening te voorkomen om dergelijke kosten te voorkomen. Toch kom je hierbij vroeg of laat ook bij hetzelfde ‘probleem’; een bank kan bij veelvuldig gebruik van een privérekening als zakelijke rekening alsnog vragen of je een zakelijke rekening wilt openen. Daarbij moet je ook onthouden dat de kosten in verhouding mee zullen vallen. Met een zakelijke rekening bespaar je al op extra kosten voor een boekhouder die op die manier veel sneller je administratie kan inzien.

Daarnaast is het goed om te weten dat je de kosten van je zakelijke bankrekening als zzp’er fiscaal mag aftrekken bij de Belastingdienst. Je maakt immers een investering voor je bedrijf - zonder je onderneming had je die zakelijke rekening niet nodig gehad. Ook maak je bij veel banken gebruik van een tarief voor starters, waarbij je de eerste maanden profiteert van een goedkopere zakelijke energierekening. Al met al is een zakelijke rekening voor zzp’ers dus absoluut aan te raden. Je plukt er veel voordelen van! Ben je een parttime zzp’er of doe je af en toe een freelance opdracht? In dat geval is een zakelijke rekening niet heel nodig om te hebben. Twijfel je alsnog waar je voor moet gaan? Neem dan eens contact op met de financieel adviseur van je bank. Hij of zij kan je altijd verder helpen met deze kwestie.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie