Wil je een kantoorpand voor je bedrijf laten bouwen? Denk dan aan deze 7 zaken

Wil je een kantoorpand voor je bedrijf laten bouwen? Denk dan aan deze 7 zaken

Redactie Baaz

Om de productiviteit van je werknemers volledig te optimaliseren, dien je een omgeving te creëren waar ze het onderste uit de kan kunnen halen. Daarvoor moet je een goed bedrijfspand hebben dat dit allemaal mogelijk maakt. Is het onmogelijk om een pand te vinden dat aan al je eisen voldoet? Dan wordt het tijd om er zelf eentje te laten bouwen! Maar waar moet je allemaal aan denken om dit voor elkaar te krijgen? In deze blog bespreken we 7 zaken waar je rekening mee moet houden.

Maak een MPG berekening

Nederland loopt voorop als het aankomt op milieuvriendelijkheid en daarom is een MPG berekening verplicht. Dit is een berekening van de fictieve kosten die worden gebruikt om de milieuschade van een bouwproces teniet te doen. Het is dus in de eerste plaats van groot belang om een MPG berekening te maken wanneer je een kantoorpand voor je bedrijf wil laten bouwen. Maar het is nog best behoorlijk ingewikkeld om een correcte MPG berekening te maken. Daarom is het aan te raden om een bezoek te brengen aan een bouwadviesbureau om ervoor te zorgen dat de berekening op de juiste manier wordt gemaakt en dat je deze voorwaarde van je checklist kunt afstrepen.

Bepaal de locatie

Het kiezen van de juiste plek voor je nieuwe kantoor is net zoiets als het leggen van een puzzel – het moet precies passen bij je behoeftes. Denk bijvoorbeeld aan de bereikbaarheid voor je team en klanten. Ligt het in de buurt van openbaar vervoer of zijn er genoeg parkeerplaatsen? Is de vibe van de omgeving in lijn met je bedrijfscultuur? Deze vragen zijn cruciaal om te overwegen, want de gekozen locatie maakt echt het verschil. Het is jouw dagelijkse basis en het visitekaartje voor je klanten, dus neem hier de tijd voor en maak een slimme keuze die toekomstige groei ondersteunt.

Controleer de bestemmingsplannen

Zelfs als je de perfecte locatie hebt gevonden, is het zaak om ervoor te zorgen dat jouw droompand er ook echt gebouwd mag worden. Hoe zonde zou het zijn als je later tegen bureaucratische hobbels aanloopt? De bestemmingsplannen vertellen je precies wat wel en niet mag op de locatie die je op het oog hebt. Zie het als een handleiding die je moet lezen voordat je aan de slag gaat. Loop dus even binnen bij de lokale gemeente of snuffel rond op hun website om verrassingen te voorkomen.

Hoeveel benodigde ruimte moet je hebben?

Bedenk goed hoeveel ruimte je daadwerkelijk nodig hebt. Werk je met een klein maar fijn team? Of begin je klein en heb je juist plannen om uit te breiden? Denk toekomstgericht, maar wees ook realistisch – je wilt geen zeeën van lege bureaus hebben, maar krap zitten is natuurlijk ook niet de bedoeling. Neem daarom de tijd om de behoeften van je onderneming in kaart te brengen. Heb je vergaderruimtes nodig, plek voor brainstormsessies of een kantine waar iedereen samenkomt? Staar je niet blind op het hier en nu maar hou dus ook je ogen op de horizon gericht.

Bepaal je budget

Voordat je hart overloopt van prachtige ontwerpen en eindeloze mogelijkheden, is het cruciaal om je financiën op een rijtje te hebben. Vraag jezelf af: “Wat kan ik nou echt uitgeven aan dit project?” Wees eerlijk tegenover jezelf en je portemonnee. Het is makkelijk om mee te gaan met je grote dromen, maar de cijfers liegen nooit. Bovendien is er niets mis mee om te beginnen met een bescheiden pand dat je later uitbouwt.

Kijk naar het ontwerp

Het design van je kantoor is meer dan alleen de uitstraling; het gaat om de ziel van je bedrijf dat je vormgeeft. Hier komt alles samen: branding, werksfeer en functionaliteit. Kies een ontwerp dat past bij je bedrijfsidentiteit en laat deze terugkomen in de look en sfeer van je kantoor. Zijn open werkplekken iets wat past bij de cultuur? Of zijn juist aparte kantoortjes voor de concentratie een betere oplossing? Door na te denken over deze vragen creëer je een kantoorruimte die niet alleen mooi is, maar ook goed functioneert voor jouw team.

Houd rekening met de toegankelijkheid

Toegankelijkheid is een sleutelwoord als het gaat om het ontwerp en de inrichting van je kantoorpand. Zorg ervoor dat iedereen zich welkom en comfortabel voelt. Dit betekent brede gangen, drempelvrije ingangen en een lift. Maar denk ook aan zaken als visuele toegankelijkheid, goede verlichting en duidelijke bewegwijzering. Alles staat of valt met hoe gemakkelijk mensen hun weg kunnen vinden en zich kunnen bewegen in je pand. Een toegankelijk kantoor is een inclusief kantoor en een inclusief kantoor is een plek waar geweldige ideeën en mensen samenkomen!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie