Onderzoek onder 1600 respondenten

Werknemers zoeken onder werktijd stiekem naar een andere baan

Marc Boersma
Uit een onderzoek van human resources dienstverlener Unique blijkt dat tien procent van werknemers tijdens werktijd stiekem naar een nieuwe baan zoekt. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1600 respondenten.

Dertien procent van de respondenten zegt onder werktijd vacutures te bekijken en dat hun leidinggevende hier vanaf weet. Negen procent wil onder werktijd wel een nieuwe baan te zoeken, maar zegt dat dit onmogelijk is.

Sollicitatiegesprek onder werktijd 

In de praktijk blijkt dat werknemers onder werktijd meer doen dan alleen vacatures bekijken. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat zestien procent in overleg met de manager een sollicitatiegesprek in de tijd van de baas voert. Vier procent van de onderzochte groep zegt smoesjes te verzinnen om onder werktijd een nieuwe baan te zoeken. In de zoektocht naar een nieuwe baan neemt 37% procent vrij en 43% doet dit voor of na het werk. 

Transparant en eerlijk

Volgens Marion van Happpen, Algemeen Directeur van Unique, is het belangrijk om eerlijk en transparant te zijn. "In een ideale situatie zou personeel open kaart moeten spelen over het zoeken naar een nieuwe baan. Dat is ook fijn voor de werkgever die zo de kans krijgt om zich voor te bereiden op het vertrek van de werknemer."

 

afbeelding van Marc Boersma
Door: Marc Boersma

Marc Boersma | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Marc