Zet de volgende stap in het efficiënter inrichten van HR-processen

Zet de volgende stap in het efficiënter inrichten van HR-processen

Redactie Baaz

De groei van een organisatie verhoogt de druk op de HR-afdeling; er moet nieuw personeel geworven worden, het aantal verlofaanvragen en ziektemeldingen neemt toe, de uitwerking van de personeelsplanning wordt steeds ingewikkelder, enzovoorts. Het maakt dat het bij de groei van het personeelsbestand raadzaam is om tijdig te starten met het analyseren en efficiënter inrichten van bestaande HR-processen binnen de organisatie. Kijk bijvoorbeeld eens naar de wijze waarop de salarisadministratie momenteel is ingericht. Is de HR-afdeling groot genoeg om de verschillende, voortdurend terugkerende taken die hierbij horen op te kunnen pakken? Fouten in de salarisadministratie schaden de goede naam van je bedrijf en hebben een negatieve impact op de motivatie en het vertrouwen van medewerkers. Reden genoeg om hier voldoende aandacht aan te besteden. 

Uitbesteden van bestaande processen bij groei

De salarisadministratie uitbesteden aan een externe partij is een van de opties die bedrijven hebben, wanneer zij een forse groei opmerken of verwachten in het personeelsbestand. Zeker wanneer de HR-afdeling qua omvang beperkt is, loont het om het uitbesteden van de salarisadministratie te overwegen. Het laat de kans op fouten in de administratie sterk afnemen. Daarbij houdt het HR-personeel van je organisatie voldoende tijd over voor de diverse andere taken die bij deze afdeling komen te liggen. Denk aan de personeelsadministratie, het opstellen van de personeelsplanning, enzovoorts. 

Automatiseren van HR-processen met moderne software 

Een alternatief voor het uitbesteden van HR-processen binnen de organisatie is het automatiseren hiervan middels moderne software. Er zijn tegenwoordig tal van oplossingen beschikbaar, die bedrijven groot en klein helpen hierin de volgende stap te zetten. Automatisering middels software biedt verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om overal en altijd toegang te hebben tot belangrijke data. Of denk aan de vereenvoudiging van de uitwisseling van data tussen systemen binnen het IT-landschap van de organisatie. Het handmatig invoeren van gegevens in verschillende systemen is hierdoor niet langer noodzakelijk. 

Modulair opbouwen van het gemoderniseerde IT-landschap 

Bij de keuze voor het automatiseren van processen middels software is het belangrijk dit stapsgewijs aan te pakken. Bouw het IT-landschap modulair op, rekening houdend met de IT governance en architectuur van de organisatie. Zo houd je grip op de verschillende systemen en de koppelingen die hiertussen bestaan. Een externe partner kan je helpen bij de implementatie. Overigens zijn sommige van deze software-oplossingen zelf ook modulair op te bouwen, passend bij de behoeften van jouw organisatie. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie