Wereldwijd wordt er fors meer geïnvesteerd in startups

Bart Remmers
De wereldwijde investeringen in startups zijn in het tweede kwartaal van dit jaar aanzienlijk toegenomen ten opzichte van de eerste drie maanden van 2018.

In het tweede kwartaal werd voor een totaal bedrag van $ 70,8 miljard in startups geïnvesteerd, een stijging van ruim 20 procent ten opzichte van de eerste drie maanden. In deze periode waren investeerders goed voor een bedrag van ruim $ 58 miljard. Het aantal transacties nam echter aanzienlijk af, van 3.544 in de eerste drie maanden van dit jaar tot 3.108 in het tweede kwartaal van 2018.

China voorop

Vooral in Azië namen de investeringen aanzienlijk toe, van $ 20,5 miljard tot bijna $ 36 miljard. Vooral in China waren investeerders actief. Acht van de tien grootste wereldwijde transacties in het tweede kwartaal vonden plaats in China. 

In de helft van de gevallen ging het om ‘megadeals’, investeringen van meer dan 1 miljard dollar, in Ant Financial, Weltmeister, Pinduoduo en Manbang Group. Met een bedrag van $ 14 miljard is de investering in Ant Financial de grootste transactie ooit. Ook in de Verenigde Staten bleven de investeringen in startups aanzienlijk met als uitschieter de financiële injectie van $ 2 miljard voor Faraday Future.

Europa blijft achter

Dit blijkt uit de Venture Pulse, het kwartaalonderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups. In Europa werd in het tweede kwartaal van dit jaar minder in startups geïnvesteerd. De investeringen liepen terug van $ 6,1 miljard tot $ 5,6 miljard. En ook het aantal transacties daalde aanzienlijk, van 776 in het eerste kwartaal tot 631 in het tweede kwartaal.

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart