Investeringen groeien met 2,5 procent in oktober

Investeringen groeien met 2,5 procent in oktober

Redactie Baaz

In oktober 2023 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 2,5 procent groter dan een jaar eerder, meldt het CBS. Dat komt vooral doordat er meer is geïnvesteerd in gebouwen, infrastructuur en personenauto’s. In computers is echter minder geïnvesteerd.

De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Oktober 2023 heeft een werkdag meer dan oktober 2022. Volgens de CBS Investeringsradar zijn de omstandigheden voor de investeringen in december ongunstiger dan in oktober.

Omstandigheden investeringen in december ongunstiger

Het CBS publiceert elke maand over de omstandigheden voor de investeringen in de investeringsradar. De investeringen hangen onder meer samen met de situatie op de afzetmarkten en met de situatie op de financiële markten. De indicatoren van de radar hangen vrij goed samen met de investeringen in vaste activa, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een grotere groei of een kleinere krimp van de investeringen. 

Volgens de CBS Investeringsradar zijn de omstandigheden voor investeringen in december ongunstiger dan in oktober. Dat komt vooral doordat de jaar-op-jaardaling van de export goederen groter was. Ook was de jaar-op-jaarstijging van de beurskoersen kleiner en daalde de bezettingsgraad in de industrie. Het consumentenvertrouwen was echter minder negatief. 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie