Weg met de hiërarchie: een zelfsturend bedrijf kan werken

Weg met de hiërarchie: een zelfsturend bedrijf kan werken

Redactie Baaz

De verhoudingen binnen een bedrijf zijn al sinds en jaar en dag kraakhelder: je hebt leidinggevende en uitvoerders, werkgevers en werknemers, bazen en arbeiders. Aan de horizon gloort echter verandering, zelfsturende bedrijven steken steeds vaker de kop op en ze zijn succesvol.

In hun 5-delige serie ‘Wat speelde er op de werkvloer dit jaar?’ sprak het AD ondernemers, werknemers en pioniers die het roer omgooiden in 2018. In een van de delen kwam een interessant thema voorbij: het einde van hiërarchie op de werkvloer. Het is iets waar veel managers en leidinggevende bang voor zijn: een bedrijf waar iedereen de baas kan zijn. Het kan echter werken, mits iedereen binnen het bedrijf er klaar voor is om zelfsturend te zijn en het correct wordt geïmplementeerd.

Wat is een zelfsturend bedrijf?

Laten we eerst even uitleggen wat er precies bedoelt wordt met een zelfsturend bedrijf. Binnen een zelfsturend bedrijf is niemand de baas: iedereen mag de verantwoordelijkheid nemen, iedereen mag de leiding over en project nemen en iedereen mag meebeslissen bij belangrijke beslissingen. Zo werd er tijdens een ontslagronde bij marketingbedrijf Keytoe door medewerkers beslist wie het bedrijf moest verlaten.

Volgens Irene Sinteur, die aan de Universiteit van Amsterdam afstudeerde met haar thesis over autonome groepen en macht, zijn er steeds meer organisaties die de hiërarchie graag zien verdwijnen. ‘Het is onderdeel van een maatschappelijke ontwikkeling waarbij de burger meer zelf moet doen. De grenzen van organisaties vervagen en iedereen komt dichter bij elkaar te staan. Het is dus ook logisch dat mensen worden aangestuurd om zelf meer verantwoordelijkheden te nemen’, aldus Sinteur.

Steeds meer verantwoordelijkheid bij de werknemer

Er komt dus steeds meer verantwoordelijkheid bij de werknemer te liggen en zelfsturing is niet het enige teken hiervan. Kijk maar naar de enorme toename in thuiswerkers, flexibele contracten en dynamische werkplekken om te zien dat werknemers steeds meer zelf mogen beslissen. Een zelfsturende organisatie lijkt hier enkel het logische gevolg van.

LEES OOK: Zo blijft de getalenteerde millennial op jouw werkvloer...

Een zelfsturend bedrijf laten werken

Volgens Sinteur is de balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid cruciaal als je wilt dat een zelfsturende organisatie werkt. ‘Het is even doorbijten. Het vraagt om een gedragsverandering en oude patronen moeten worden doorbroken.’

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie