Waarom meme-munten de markt steeds te slim af zijn (en wat beleggers daarvan kunnen leren)

Waarom meme-munten de markt steeds te slim af zijn (en wat beleggers daarvan kunnen leren)

Redactie Baaz

Elke keer als je denkt dat de cryptomarkt niet gekker kan, komt er weer zo’n clownmuntje uit de hoek dat de boel compleet op z’n kop zet. Dogecoin, Shiba Inu, en sinds kort weer een hele rits nieuwe meme-munten die van nul naar miljoenen vliegen terwijl ‘serieuze’ projecten met whitepapers van twintig pagina’s nauwelijks bewegen.  Vreemd? Ja. Verrassend? Eigenlijk niet.

 

Waarom hype belangrijker is dan technologie

Beleggers in de cryptomarkt moeten anno 2025 wel wat huiswerk doen. Wil je de beste nieuwe meme crypto kopen en daar op korte tijd veel winst mee maken? Dat is absoluut mogelijk, en hierbij loont het om even verder te kijken naar de mogelijke toepassingen of het nut van de munt. 

Kijk ook naar hoeveel “buzz” en aandacht ervoor is in de cryptogemeenschap.

Het geheim van het gigantische succes van veel meme-munten zit ‘m immers niet in de (soms zeer innovatieve) technologie of een baanbrekend protocol. Vergeet dat maar. Wat ze wél hebben, is aandacht.

En die aandacht verandert alles. Want zodra de massa zich ergens op stort, doet rationele analyse er niet meer toe. Dan draait het puur om momentum, hype en vooral: het gevoel dat je ergens bij hoort.

FOMO als brandstof voor koersstijging

Beleggen is allang niet meer alleen een rekenoefening. Het is psychologie. Wie begrijpt hoe mensen denken en reageren onder druk, ziet waarom meme-munten keer op keer de show stelen.

Neem FOMO – fear of missing out. Dat is geen grap, maar een zeer belangrijk fenomeen in de hedendaagse beleggingswereld.

Mensen zien anderen geld verdienen, screenshots van absurde winsten, en voelen zich bijna verplicht om ook in te stappen. Niet omdat het logisch is, maar omdat het voelt alsof je anders achterblijft.

De kracht van gemeenschappen

En daar zijn online gemeenschappen dus echt goed in. Je hebt het vast wel gezien op X of Reddit: mensen die zich vol overgave storten op een muntje met een hondje of een kat met een zonnebril.

Het lijkt bizar en belachelijk, maar het werkt. Want hoe meer mensen erover praten, hoe meer nieuwe kopers zich aansluiten. En hoe hoger de prijs, hoe sterker het geloof dat “dit nog maar het begin is”.

Instappen zonder technische kennis

Wat opvalt, is dat veel van die investeerders geen traditionele beleggers zijn. Geen spreadsheets, geen technische analyses. Gewoon instinct en enthousiasme. En dat maakt het extra krachtig.

Meme coins zijn toegankelijk. Je hoeft geen expert te zijn. Eén virale post kan genoeg zijn om duizenden mensen mee te trekken. Dat is niet rationeel, maar het is wel hoe deze markten vaak werken.

Waarom fundamentele analyse tekortschiet

Voor traditionele beleggers is dat soms frustrerend. Je steekt uren in fundamentele analyse en stelt je portfolio op om een passief inkomen te genereren op lange termijn, maar een hond met een cape verslaat je portfolio met factor tien.

Toch zit daar ook een les in. Want meme coins zijn in zekere zin een spiegel. Ze laten zien wat er gebeurt als emotie en groepsdynamiek het overnemen. En dat gebeurt vaker dan je denkt – ook bij ‘serieuze’ beleggingen zoals aandelen.

GameStop als blauwdruk van het fenomeen

Denk even terug aan die hele heisa rond GameStop in 2021. Dat begon op dezelfde manier. Een community die samen een koers omhoog duwt, niet omdat het fundamenteel klopt, maar omdat het kán. Omdat er kracht zit in de massa.

Dat mechanisme zie je nu bij crypto in het kwadraat. De snelheid is hoger, de toegangsdrempel lager, en de hype is vaak nog absurder.

Het draait om een verhaal, niet waarde

Begrijp dit goed: het gaat niet om de munt zelf. Het gaat om het verhaal, de community, de energie. Dat maakt het voor traditionele beleggers lastig te bevatten. Je kúnt het bijna niet waarderen op basis van klassieke modellen.

Je moet kijken naar gedrag. Naar hoe snel een hype zich verspreidt. Hoe loyaal de gemeenschap is. Hoe hard mensen bereid zijn om het te verdedigen online.

Een spiegel voor traditionele beleggers

Wat je ervan kunt leren? Dat de markt niet altijd rationeel is. Dat virale kracht minstens zo bepalend kan zijn als winstverwachting. 

En dat je jezelf als belegger af en toe moet afvragen: “Zit ik vast in m’n eigen tunnelvisie?” Want wie alleen kijkt naar de fundamenten, mist soms de bredere dynamiek.

Een nieuwe generatie met een nieuwe blik

En laten we eerlijk zijn: het is ook gewoon een andere generatie die nu opstaat. Jongere beleggers hebben een andere kijk op waarde.

Voor hen is een munt met een goed verhaal soms waardevoller dan een project met solide technologie. Dat kun je naïef noemen, maar de winst liegt er vaak niet om.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie