Waarom je wel (of niet) moet kiezen voor een zakelijke creditcard

Redactie Baaz
De creditcard duikt steeds vaker op in Nederland. Hoewel het even geduurd heeft, zien steeds meer mensen, zowel consumenten als ondernemers, de voordelen in van de creditcard als betaalpas. Ben je ondernemer en zit je erover na te denken om een zakelijke creditcard aan te vragen, maar weet je niet zeker of je zo’n pas daadwerkelijk gaat gebruiken? In dit artikel lees je meer over de voordelen en de nadelen van een zakelijke creditcard en voor wie zo’n creditcard nou eigenlijk handig is.

Voordelen van een zakelijke creditcard

Wanneer je zelf al over een normale creditcard beschikt, weet je waarschijnlijk wel hoe ideaal zo’n betaalpas is. Je betaalt er gemakkelijk, snel en veilig mee - waar ter wereld je ook bent. Ook voor zakelijke gebruikers zijn er ontzettend veel voordelen te vinden. Een aantal van die voordelen zijn onder andere:
 

  • Een zakelijke creditcard is heel gemakkelijk om aan te vragen. Zo kun je via deze site zakelijke creditcardaanbieders met elkaar vergelijken om te kijken welke creditcard het beste bij jouw bedrijf past. In zo’n overzicht zie je altijd het complete aanbod, inclusief de prijzen en wat je ervoor krijgt.
  • Met een zakelijke creditcard hoeven je medewerkers geen bedragen meer voor te schieten vanuit eigen zak. Dat is naast het gemak misschien wel een van de grootste voordelen, met name voor je medewerkers. Zo wordt het betalen van een zakelijke lunch of het boeken van een hotel voor zakelijk gebruik veel eenvoudiger, omdat zij het geld niet meer hoeven voor te schieten. Hiermee voorkom je eventuele financiële problemen bij medewerkers.
  • Wat ook prettig is, is dat je bij een betaling met creditcard altijd kloppende betaaldata hebt. Op die manier klopt je zakelijke administratie van uitgaven altijd.
  • Je kunt limieten instellen bij een zakelijke creditcard, waardoor je beter grip krijgt op de zakelijke uitgaven. Dit is voor ideaal voor het geval een creditcard wordt verloren of gestolen.
  • Bij betalingen met een zakelijke creditcard zijn de diensten of producten die ermee gekocht zijn automatisch verzekerd. 

Nadelen van een zakelijke creditcard

Naast de vele voordelen zijn er enkele nadelen bij een zakelijke creditcard te vinden. Hoewel dergelijke nadelen niet altijd opwegen tegen de voordelen is het wel goed om ze te benoemen:
 

  • Een van de nadelen van een zakelijke creditcard is bijvoorbeeld dat je in verhouding laat inzicht krijgt in de uitgaven. Net als bij een gewone creditcard krijg je dat inzicht pas aan het einde van de maand. Mocht je dus ergens een bepaald budget voor hebben ingesteld dan weet je vooraf niet of er aan dat budget gehouden is, terwijl het geld al is uitgegeven.
  • Zakelijke creditcards zijn daarnaast niet gratis; je moet vaak een bepaald bedrag per maand of per jaar betalen om gebruik te kunnen maken van de creditcard. Dit bedrag is overigens in de meeste gevallen niet hoog.
  • De angst voor fraude met creditcards blijft bestaan. Net als bij een normale creditcard kunnen (cyber)criminelen je gegevens proberen te stelen om er vervolgens misbruik van te maken. Je moet dus altijd goed opletten waar je je gegevens invult en hoe je met je creditcard omgaat.

Voor wie is een zakelijke creditcard handig?

Zoals je ziet, zijn er vooral veel voordelen te vinden aan een zakelijke creditcard. Toch is het niet voor iedereen nodig om een creditcard voor je bedrijf aan te vragen. Je kunt bijvoorbeeld voor jezelf een zakelijke creditcard aanvragen om veilig en verzekerd aankopen te doen voor je bedrijf. Twijfel je of je je medewerkers een zakelijke creditcard moet geven? In sommige gevallen is dat heel handig en in andere situaties totaal overbodig. Voor mensen die veel moeten reizen voor werk is een zakelijke creditcard bijvoorbeeld echt een must. In het buitenland betalen met je creditcard kan namelijk snel, veilig en handig. Het voordeel hierbij is dat je verzekerd bent voor diefstal, verlies en schade bij alles wat je daar betaalt met je zakelijke creditcard.

Ook is een zakelijke creditcard handig voor mensen die regelmatig op pad zijn voor afspraken buiten de deur. Zit je vaak met zakenpartners te lunchen of ben je met regelmaat onderweg naar klanten? Met een zakelijke creditcard kun je op die manier gemakkelijk eten en drinken betalen die je anders zou declareren. Dat scheelt uiteindelijk veel administratieve rompslomp voor zowel de medewerker als de werkgever. Met een zakelijke creditcard heb je geen losse bonnetjes meer nodig als bewijs maar kun je gewoon een uitdraai geven van de maandelijkse afrekening van de creditcard. Dat scheelt tijd, energie en vooral veel stress. Hoe vaak komt het wel niet voor dat een bonnetje niet goed te lezen is, kwijt is of niet kan worden afgegeven? Met een creditcard heb je daar geen last van met digitale bonnen.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie