Waarom hybride werken wel (of niet) bij jouw organisatie past

Waarom hybride werken wel (of niet) bij jouw organisatie past

Redactie Baaz

Als er iets is dat we van de coronacrisis hebben meegekregen, dan is het wel dat thuiswerken een blijvertje is. Hoewel er toen al bedrijven in Nederland waren die op een hybride manier werkten, werd een groot deel van de ondernemers aan het begin van de pandemie in het diepe gegooid.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en nu blijkt dat hybride werken niet meer weg te denken is uit de arbeidsmarkt. Zit jij stiekem weer fulltime op kantoor en verlang je vaker wel dan niet terug naar die ‘goede oude hybride tijd’? In dit artikel lees je meer over waarom hybride werken juist wel (of niet) bij je organisatie past.

Flexibiliteit van werknemers zorgt voor gelukkigere werknemers

Een van de grootste voordelen van hybride werken is zonder twijfel het feit dat je er over het algemeen gelukkigere werknemers van krijgt. Dat heeft alles te maken met de flexibiliteit die dit ‘nieuwe’ werken met zich meebrengt. Werknemers kunnen voor een deel hun eigen werkuren bepalen. Moet je even de hond uitlaten of de kinderen van school halen, dan is dat eenvoudiger dan ooit te regelen. Dat uurtje haal je even later zo weer in.

Daarbij is de flexibiliteit van de werkplek een enorm pluspunt. Hybride werken betekent immers niet dat werknemers alleen maar vanuit huis werken. Zij kunnen ook met collega’s vergaderen bij een bijzondere vergaderlocatie of een dagje afspreken om samen te werken op kantoor. In dat geval is het handig om te werken met een systeem voor een werkplek reserveren zodat je precies weet wie waar is en met wie je kunt werken – live of op afstand.

Hybride werken zorgt voor meer motivatie en productiviteit

Waar veel werkgevers bang voor waren toen men verplicht was om een tijdje vanuit huis te werken, was dat werknemers minder werk zouden leveren dan wanneer ze op kantoor zijn. Nu we na een paar jaar weten hoe het is om hybride te werken, blijkt dit absoluut niet zo te zijn. Een groot deel van de mensen kan zich namelijk beter concentreren wanneer zij niet omgeven zijn met collega’s.

Hoe gezellig het ook is om af en toe een praatje te maken met de collega die naast je zit; het leidt ontzettend af. Werk je vanuit huis of vanaf een externe locatie dan heb je die afleiding niet zo snel. Daardoor kunnen mensen zich vaak beter concentreren wat resulteert in meer productiviteit en een betere motivatie omdat ze meer af kunnen krijgen. Een behoorlijke win-winsituatie dus.

Kostenbesparend door verkleinen van werkruimte op kantoor

Natuurlijk is het ook interessant om naar het kostenplaatje te kijken. Hybride werken levert namelijk financieel gezien meer op dan je misschien dacht. Wanneer steeds meer mensen vanuit huis of vanaf een andere locatie werken, is het niet meer nodig om over een groot kantoor te beschikken. Je kunt de werkruimte of de totale werkplek verkleinen of zelfs verhuizen naar een klein pand om zo minder kosten kwijt te zijn aan huisvesting.

Daarbij bespaar je nog eens flink op reiskosten. Werknemers hoeven niet meer eerst te reizen om te kunnen werken, waardoor je geen kosten meer hoeft te betalen voor het openbaar vervoer of reizen met de auto. Nog een bijkomend voordeel daarvan is dat zij meer tijd over houden. Ook daar krijg je blijere mensen van en je raadt het al: gelukkige werknemers zijn een aanwinst voor de groei van je organisatie.

Hoe zit het dan met de nadelen van hybride werken?

Naast de vele voordelen van hybride werken, is het goed om op de hoogte te zijn van eventuele minpunten. Er zijn namelijk wel een paar punten op te noemen die men kan ervaren als een nadeel. Zo zijn er genoeg mensen die het niet prettig vinden om altijd vanuit huis te werken. Zij missen het échte sociale contact. Maar: wat juist weer fijn is aan hybride werken, is dat die mensen ervoor kunnen kiezen om samen met collega’s of op kantoor aan de slag te gaan. Andere punten die je moet weten, zijn onder andere:

  • Wanneer je op een willekeurige locatie werkt, bijvoorbeeld vanuit een strandtent of een restaurant op een tropische locatie, kan het altijd voorkomen dat je geen goede internetverbinding hebt. Dat bemoeilijkt het werken op afstand, dus let daar goed op zodat je wel je werk kunt uitvoeren.
  • Werken vanuit huis betekent niet dat je altijd volledig ongestoord kunt werken. De buren kunnen gaan klussen, je kinderen willen misschien aandacht of er belt iemand aan met een pakketje.
  • Tot slot moet je weten dat de lijn tussen privé en werk sneller vervaagt bij hybride werken. In veel gevallen is dat juist prettig, omdat je zo je tijd meer flexibel in kunt delen, maar in andere gevallen kan het lastig zijn om je werk los te laten.
hybride werken
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie