Waar moet je op letten bij het starten van een bedrijf?

Waar moet je op letten bij het starten van een bedrijf?

Redactie Baaz
Maak een vliegende start met je eigen bedrijf. De eerste drie jaren zijn het zwaarst: zorg dat je deze periode overleeft. Hoe je dit doet? Hieronder vind je vijf praktische tips voor een succesvolle start.

Cijfers over (startende) bedrijven

Een nieuw bedrijf starten? Ontdek hoe andere ondernemers het doen. Even kort wat cijfers over Nederlandse bedrijven.
 

  • Nederland telt 1,08 miljoen eenmanszaken.
  • Dit is in tien jaar tijd een stijging van 80 procent.
  • De meeste startende bedrijven zijn managementadviesbureaus.
  • Het westen van Nederland telt de meest startende bedrijven.
  • 60 procent van de startende ondernemers haakt binnen twee jaar af.

Ben jij die ondernemer die van zijn bedrijf een succes wil maken? Met deze vijf tips maak je in ieder geval een goede start.

1. Volg de ontwikkelingen en zie wat de concurrent doet

Je hebt een geweldig idee voor een bedrijf. Te vaak wordt gedacht dat niemand anders met dit idee rondloopt. Fout! Het is het belangrijk om de ontwikkelingen in je sector te volgen. Hoe doet de concurrent het en weet jij dit te evenaren of zelfs te verbeteren? Zorg dat je onderscheidend bent, zodat de klant jou weet te vinden.

2. Ondernemingsplan en inschrijven KVK

Met het ondernemingsplan breng je jouw kansen en doelen in kaart. Niet alleen handig voor jezelf, maar zeker wanneer je een financiëring nodig hebt. Het is aan te raden wanneer je voor een zakelijke lening gaat. Tip: bekijk elk jaar of jouw ondernemingsplan nog ‘bij de tijd is’, of dat je het businessplan bijstuurt. Raak niet ontmoedigd: de meeste bedrijven draaien het eerste jaar verlies. Het tweede jaar is goed voor gelijkspel, het derde jaar begint de winst te tellen. Sommige bedrijven hebben iets langer nodig.

3. Stel een realistisch budget op

Als startende ondernemer kun je niet zonder bedrijfsmiddelen. Dit vraagt om een investering. Heb je geen spaargeld, dan ben je in veel gevallen aangewezen op een geldlening. Als starter is het vaak moeilijk om een zakelijke lening te krijgen. Gelukkig is er veel mogelijk met een persoonlijke lening. Je leent een eenmalig bedrag tegen een vaste looptijd en rente. Zo weet je precies waar je aan toe bent én kun je de kosten goed afwegen tegen de omzet. Dankzij deze eenmalige lening is het mogelijk om de noodzakelijke bedrijfsmiddelen aan te schaffen. Overdrijf hier echter niet in en investeer vooral het eerste jaar alleen in het hoognodige. Houd ook rekening met mogelijke aftrekposten (Belastingdienst). Startende ondernemers halen extra voordeel uit de startersaftrek.

4. Hanteer een professioneel uurtarief

Het lijkt heel aantrekkelijk om klanten met een laag uurtarief aan te trekken. Dit is echter om twee redenen niet verstandig.
 

  • Het wordt later lastig om het uurtarief te verhogen.
  • Klanten hebben minder vertrouwen in een goedkoop bedrijf.

Begin daarom direct met een reëel uurtarief. Dit kan iets lager dan de concurrentie liggen, maar mag hier niet te ver van afwijken. Zo kom je betrouwbaar én professioneel over. Verhoog je tarief gelijk aan de inflatie en houd de 'Consumenten Prijs Index Alle huishoudens' (CPI) in de gaten.

5. Leer van je fouten

Vooral in het begin maak je als startende ondernemer nog wel eens een fout. Dit levert je mogelijk kritiek van de opdrachtgever of klant op. Zie het als opbouwende kritiek en haal hier je voordeel uit. Dit geldt niet alleen voor fouten met betrekking tot werkzaamheden maar ook met adverteren, contacten leggen en nog veel meer. Al doende leert men: je groeit vanzelf door tot een succesvol bedrijf. Is een klant of opdrachtgever echt niet tevreden? Probeer dit op een nette manier op te lossen. Dit voorkomt dat er negatieve reviews over jou op het internet verschijnen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie